Imint har en programvara som gör kameror och funktionen som filmar oerhört mycket bättre. I realtid analyserar och förbättrar mjukvaran video och den finns redan idag i en halv miljard telefoner. Men bolaget vill mer, har höga tillväxtmål till 2025 och nu ska de in i Swedish Scaleup-programmet
– En läkare kan inte operera sig själv, säger vd:n Andreas Lifvendahl ödmjukt.
Bolaget grundades 2007 av två forskare på Uppsala universitet och centrum för bildanalys. Det gjorde ett projekt kopplat till Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) som handlade om realtidskartering av skog och mark. Och som de brukar säga, på den vägen är det.
Tekniken bygger på en fusion mellan kamerasensors pixlar och rörelsesensorer och där har Imint hittat en väldigt precis rörelseuppskattning, en beskrivning av kameran i 3d-rummet och hur den rör sig.
Imint tror att användarna kommer kräva mer i framtiden, inte bara dämpade rörelser utan att de också vill skapa glidningar på hollywoodmanér. Till exempel.
Det är mycket som talar för Imint. Det rörliga mediet växer sig att starkare. VR och AR väntar fortfarande på att slå igenom på riktigt. 5G och IoT är buzzwords men det betyder fler prylar som får ögon genom kameror. För att inte prata om metaverse som verkligen är beroende av en riktigt bra bildupplevelse – som kan uppnås genom en vass kameranära mjukvara.
Det går att bli lite mer konkret när en tänker på användningsområden som inte slagit. Till exempel industriella AR-glasögon där en lokal servicetekniker gör installationer och utför service coachad av en expert på andra sidan jordklotet. Definitivt ekonomiskt och effektivt om det handlar om komplexa och dyra maskiner. Men kanske inte på en IKEA-möbel? Eller, tänk om det också skulle kunna fungera? Eller varför inte ännu vassare och smartare bodycams på poliser?
Vad är dina förväntningar på Scaleup-programmet?
– Jag vill få hjälp att hålla i taktpinnen. Någon som kommer till oss med en verktygslåda. Som stöttar oss med strategiarbete och tillväxtplan, säger Andreas Lifvendahl och fortsätter:
– Dels har vi svårt att få till det i kalendern, vi arbetar så mycket operativt. Men det är också så att när vi själva sätter oss blir det mycket metoddebatt, halva tiden går åt att prata process och metod.
Andreas hoppas kunna sätta ihop en ”Advisory Board”, ett bollplank till styrelse och ledning utan egna intressen i bolaget. I själva styrelsearbetet är det svårt få den fria tiden att tänka de nya tankar som krävs då styrelsen också är en kontrollfunktion. Styrelsen har det yttersta ansvaret för strategin, men om vi i ledningen tillsammans med ett dedikerat advisor board kan göra analyserna och grundarbetet, så kan vi lättare presentera strategiska vägval till styrelsen. Det är så klart viktigt att vi håller en bra synk och tydlig rollfördelning.
Imint har kommit en bit på väg och deras arbete och innovationer är verkligen imponerande. Redan idag finns deras mjukvara alltså under huven på telefonen när 600 miljoner användare startar den och gör videoklippen mjuka, fina och stabila. Det känns lite som att världen redan ligger för deras fötter.
– Ja, vi är kanske lite övermogna för ett scaleup-program, men vi har fortfarande mycket uppskalning kvar. Vi är bara i de tidiga kapitlen i boken om Imint, konstaterar Andreas Lifvendal.