Nu tar Östergötlands ledare ledningen för en digitaliserad offentlig sektor!

Projektet stärker chefer och tjänstemän inom offentlig sektor i Östergötland och adresserar bristen på digital kompetens som hindrar anpassning till nya krav. Genom utbildning och livslångt lärande förbättras både individers arbetsmarknadsposition och organisationers förmåga att driva digital transformation. Initiativet bidrar till regional utveckling genom effektivare processer, minskad miljöpåverkan och bättre samarbete mellan offentliga aktörer – en nyckel för att möta framtidens krav och välfärdsutmaningar.

Digital kompetens för företagens konkurrenskraft medfinansieras av Europeiska unionen.


Vad innebär Digital kompetens för offentlig sektor?

Livslångt lärande på agendan

I Digital kompetens för offentlig sektor har 18 offentliga aktörer i Östergötland gått samman för att erbjuda kompetensutveckling till chefer och ledare och andra tjänstemän med nyckelroller i organisationernas digitala omställning.

Innehåll och upplägg

Utbildningen består av fem utbildningsmoduler, varav fyra är valbara. Dessa genomförs genom en kombination av direktsända föreläsningar, gruppövningar och verksamhetsnära uppgifter. Varje modul pågår ungefär en månad. Det ingår även två konferensdagar med ytterligare möjlighet för erfarenhetsutbyte med andra deltagare.

Utbildningsmodulerna är:

  • Power skills och livslångt lärande
  • Demokrati och offentlig förvaltning i en digital tid
  • Från digitalisering till AI – möjligheter och risker samt etiska aspekter
  • Digitaliseringens möjligheter och utmaningar i offentliga organisationer
  • IT i Metakrisen

Förväntat resultat

Efter avslutat deltagande förväntas:

  • Förbättrad digital kompetens bland chefer och tjänstemän.
  • Större insikt i nyttorealisering och digitaliseringens möjligheter.
  • Ökad samverkan och erfarenhetsutbyte mellan deltagande organisationer.
  • Större förståelse för hur digital transformation kan bidra till tillgänglighet, jämställdhet och icke-diskriminering.

föreläsning utbildning

Digitaliseringen av offentlig sektor går för långsamt

Digitaliseringen av offentlig sektor står inför många utmaningar. Det handlar inte bara om att införa nya digitala tjänster utan om att förändra hur hela verksamheter planeras, organiseras och leds. Brist på kunskap, osynkade system, begränsade resurser och dålig samverkan mellan aktörer är några av de största hindren.

Trots att tekniken utvecklas snabbt, som artificiell intelligens och uppkopplade sensorer, finns det ofta inte rätt förutsättningar för att använda dessa lösningar på ett effektivt sätt. Sveriges system med många självständiga myndigheter och kommuner har gjort att olika digitala system inte fungerar tillsammans, vilket bromsar utvecklingen. Dessutom saknas ofta tydlig kunskap och insikt om hur digitalisering kan förbättra verksamheten, både bland chefer och politiker.

Om problemen inte löses blir det svårare att leverera välfärdstjänster, samtidigt som kostnaderna ökar. Medborgare får inte den service de förväntar sig, och offentlig sektor kan få svårt att rekrytera personal när arbetsuppgifter inte förenklas med digitala lösningar. Projektet vill därför stärka ledarskap, öka samarbetet och ge bättre verktyg och kunskap för att använda digitaliseringen på bästa sätt och skapa en mer effektiv och tillgänglig offentlig sektor.

I och med Digital kompetens för offentlig sektor får Östergötlands ledare chansen att ta ledningen för en digitaliserad offentlig sektor.


Deltagare

Deltagande organisationer för kompetensutvecklingsinsatser: 

  1. Aktiebolaget Östgötatrafiken 
  2. Boxholms kommun 
  3. Finspångs kommun 
  4. Kinda kommun 
  5. Kommunalförbundet ITSAM 
  6. Linköpings kommun 
  7. Länsstyrelsen i Östergötlands län 
  8. Mjölby kommun 
  9. Motala kommun 
  10. Region Östergötland 
  11. Sankt Kors Fastighetsaktiebolag 
  12. Söderköpings kommun 
  13. Vadstena kommun 
  14. Valdemarsviks kommun 
  15. Visit Linköping & Co AB 
  16. Ydre kommun 
  17. Åtvidabergs kommun 
  18. Ödeshögs kommun 

Ansvarig organisation och projektledning är Linköping Science Park.

De deltagande aktörerna har varit med i planeringen av projektet och framtagningen av ansökan. Samtliga offentliga organisationer i Östergötland har bjudits in för att delta.


Team


Digital kompetens för offentlig sektor möjliggörs av: