Den 4 april kommer det bubbla av idéer och tankeverksamhet i Linköpings universitets tentasalar. Hackaping 2025 äger rum – det som ska bli Sveriges största AI-hackathon. Initiativet syftar till att samla studenter, utvecklare, forskare och teknikentusiaster för att tillsammans lösa affärskritiska processer med hjälp av programmering och kodning.
Namnet Hackaping är en blinkning till Linköping som stad och dess teknikhistoria.
”Linköping har en enorm teknikkompetens, särskilt i Mjärdevi, där företag och akademi kan samverka. Vi har potential att sätta ett svenskt rekord i storlek under detta AI-hackathon, och det vill vi ta vara på”, säger Alfred Sundstedt projektledare för Hackaping och Software Engineer på Etteplan.
Programmering och nätverkande i fokus
Hackaping, som kommer hållas på Linköpings universitet, är öppet för alla med intresse för teknik och problemlösning – oavsett tidigare erfarenhet av programmering. Deltagarna får inför evenemanget tillgång till material för att förbereda sig och kommer under hackathonet att arbeta i team för att lösa en av olika utmaningar, så kallade tracks, som tagits fram i samarbete med företagspartners.
”Man behöver inte vara teknikproffs. Det viktigaste är viljan att lära sig och samarbeta med andra”, säger Alfred.
Utmaningar som söker AI-lösningar omfattar bland annat:
- Customer Support
- Employee Scheduling
- Product Search
- Supply Chain, Production & Logistics Simulation
Deltagarna presenterar sedan sina lösningar för en jury som bedömer idéerna utifrån relevans och potential. De mest innovativa lösningarna som matchar bolagens behov kan komma att vidareutvecklas i ett samarbete. Det är dock inte ett krav att delta i tävlingsdelen av dagen som går ut på att presentera lösningarna inför en jury.
”Vi strävar mot att Hackapings tracks ska utforska samt inkludera paradigmskiften som Internet of Things, kombinatorisk optimering, Low-code/No-code, naturligt tal, digitala tvillingar, agenter och proaktiva system”, säger Alfred.
Förutom att främja teknisk innovation är Hackaping även en möjlighet för deltagarna att nätverka och utveckla sina presentationstekniker.
”Ett av de stora målen är att uppmuntra deltagarna att utmana sig själva, både genom att nätverka och mingla, samt tänka utanför boxen och ta fram nya lösningar”, säger Alfred.
Hackaping förväntas samla hundratals deltagare och stärka Linköpings roll som en central aktör inom AI och teknikutveckling i Sverige.
Snabba fakta om Hackaping:
När: 4 april 2025
Var: Linköpings universitet, hus TERRA
Tid: 9:00–20:00
–> Läs mer om Hackaping och anmäl dig nu!
Partners som är med och möjliggör Hackaping 2025:
- Linköpings universitet
- Cillers
- Etteplan
- Linköping Science Park
- IoT World
- AI Sweden
- Code Institute
- Polytope
- Couchbase
- Redpanda
- Curity
- Kong
- Sinch
- Compileit
- 46elks
- Opper
- Datateknologsektionen
- FIA Robotics
- Profilerna.se