Skellefteå Kraft är en av landets största kraftproducenter och har skapat sig en viktig position med möjlighet att driva branschen framåt mot ett hållbart samhälle. Den kraft de skapar måste tillgodose dagens behov av energi – utan att äventyra framtidens resurser. Därför driver de på omställningen mot 100% förnybar energi och smarta miljömedvetna lösningar.
Som en positiv kraft i samhället bygger och driver Skellefteå Kraft Fibernät AB samhällskritisk infrastruktur för elektronisk kommunikation via fiber och IoT-nät. Fibernätet är centralt för all kommunikation där nät och plattform för Internet of Things (IoT) har blivit en allt viktigare pusselbit för att kunna erbjuda smarta tjänster.
De har nu anslutit sig till Linköping Science Parks kompetenskluster IoT World och satsar på att integrera IoT-lösningar, inte bara inom energibolaget utan även för smarta hållbara samhällen, fastigheter och andra företag och industrier.
Att integrera uppkopplade system är positivt ur en miljöaspekt då mycket mer av arbetet blir resurseffektivt, kan ske på distans och mer behovsstyrt. Exempelvis kan man ha koll på vattenflöden och nivåer för att förhindra översvämning, säkerställa att det finns sand tillgängligt för sandning vid halt väglag eller ha koll på klimatförhållanden för att inte riskera att något håller för hög eller låg temperatur.
Ett väl utbyggt IoT-nät via LoRa-nät ger exempelvis goda förutsättningar för breddinförande av datainsamling och IoT-lösningar som ska täcka in större geografiska områden såsom Skellefteå kommun. Det smarta med LoRa-nätet är att det på ett säkert skickar data över långa distanser och passar för såväl utom- som inomhus. Genom att mäta och analysera data kan man optimera resurser och skapa effektivare och mer hållbara lösningar inom allt från vattenförbrukning till miljöförhållanden i offentliga miljöer.
Katarina Tinderdahl, produktledare och processledare på Skellefteå Kraft Fibernät AB, förklarar att uppkopplade och integrerade system kommer vara centralt för att bygga ett lika smart som hållbart samhälle. Bolaget har även varit en part i flertalet innovationsinitiativ, bland annat projektet “Genomförande projekt för IoT för innovativ samhällsnytta Skellefteå”, där man samarbetade med universitetet, näringslivet och offentlig sektor för att etablera IoT ekosystemet för hållbara IoT-baserade tjänster för samhället. Och nu är de exempelvis en del av innovationsprojektet för cybersäkerhet, ACE CyberSafe.
Utvecklingen inom IoT går snabbt därför är det viktigt att samarbeta och hjälpas åt att utveckla smarta lösningar genom att dela insikter med varandra. Här tror Katarina att klustret IoT World har en viktig roll att fylla för branschen. Hon betonar även vikten av att samarbeta och dela goda exempel och erfarenheter både lokalt, regionalt och nationellt för att främja IoT-utvecklingen och lösa gemensamma utmaningar.
Katarina avslutar med:
“Vi vill vara med och bidra till en hållbar samhällsutveckling och tillsammans med andra regioner skapa smartare och mer energieffektiva lösningar”.
Arbetar du med Internet of Things?
Läs mer om hur du blir medlem i Linköping Science Parks kluster för Internet of Things: