Oscar Spaak, Senior Process Manager inom AI på Linköping Science Park reflekterar över nutidens högteknologiska lantbruk och AI, efter några dagar på Agritechnica, värdsledande mässa inom lantbruksmaskiner.
Agritechnica 2023 är mässan som föder världen och efter tre dagar är jag inte besviken. Agtech2030 var på plats för att visa upp innovationer mot hållbart jordbruk. Och vi var i gott sällskap med allt från autonoma (självkörande) robotar, till elektriska krafttraktorer. Mässans och branschens engagemang för progressiv, grön produktivitet visar på en ljus framtid.
Svenska paviljongen, ledd av Agtech2030, belyste de gemensamma ansträngningarna från Svenska agtech-företag, som främjar hållbara metoder genom innovativa lösningar. Där företag som BoMill visade upp sin sortering av proteinhalt på vetekärnor där 125 000 kärnor kan analyseras per sekund! ’Non-stop Battery Concept’ som blickar framåt mot 24/7 körande av autonoma maskiner. Novel Agro som med sin smidiga webtjänst som med data från satelliter låter dig förutse markpackning och skapa hälsosammare jord.
Just datainsamling blir alltmer och mer aktuellt för lantbrukare, än så länge är det en stor och spretig marknad där det ännu väntar en konsolidering och standardisering. Autonomi med förarstöd, precisionssådd och även helt fristående enheter fortsätter att imponera, här börjar flygande drönare ta en allt större plats både i att samla in data och att utföra en variation av uppgifter. Regulatoriska utmaningar ligger lite som en blöt filt där man till exempel behöver ta Helikopterkörkort för att få köra en radiostyrd enhet.
Men AI då? På ett, 1! ställe så såg jag tydligt att det stod AI i montern, betyder detta att AI inte används i lantbruket? Tvärt om, här hinner man inte snacka om ChatGPT. utan det som gäller att skapa riktig nytta och riktigt värde. Om detta skapas med en spade, flygande tefat eller AI spelar mindre roll. Det som spelar stor roll är till exempel att minimera risken att en traktor står stilla, beräkna förväntat skörd tidigt, och sänka förbrukningen av bekämpningsmedel med 90%. Vilket är helt rätt, och här ligger resten av industrin i lä.
Exempel på elektriska enheter
– New Hollands T4 Electric Power traktor visade banbrytande utveckling inom elektrifiering av jordbruksfordon och autonoma funktioner.
– Field Robotics HammerHead FR01 visade integrationen av elektrisk kraft och autonomi i fältoperationer.
– Continental och Octiva samarbetade kring robotik och AI-drivna ogräsbekämpningssystem, vilket understryker trenden mot kemikaliefritt jordbruk.
Artificiell intelligens i jordbruket
– Proofminder erbjuder fjärrövervakning av grödor med AI för tidig sjukdomsdetektering.
– Optronia specialiserar sig på optiska sensorer och AI för precisionsjordbruk, vilket förbättrar grödans kvalitet och avkastning.
– Cultiwise erbjuder AI-drivna lösningar för automatiserad ogräsdetektering och smarta bevattningssystem.
Företagen i Svenska Paviljongen
A-Electronix: Erbjuder avancerad maskinstyrning och driver “Sprutsensorn”-projektet för effektivare spridning.
AgroÖst: Utvecklare av robotsystemet Fieldgofer och innovatör bakom Nonstop Battery Concept.
BoMill: Specialist på avancerad sortering av spannmål med sin unika utrustning BoMill InSight.
Elmia: Sveriges ledande jordbruksmässa och skapare av den svenska paviljongen vid Agritechnica.
Handelsbanken: Finansierar innovation inom jordbruk genom lån och rådgivning.
Hasta Gård: Innovationscentrum med projektet Leandry för unik spannmålstorkning.
Hushållningssällskapet Skåne: Bedriver forskning och rådgivning och utvecklar AI-driven markanalys.
Jordbruksverket: Informerar om innovationsstöd inom European Innovation Partnerships.
NitroCapt: Utvecklar Sunifix, en ny teknik för kvävegödselproduktion.
Novel Agro: Skapare av Compaction Prevention System för att minska markpackning.
Agtech 2030: En innovationsplattform som främjar lantbruksteknik och samarbetar med över 100 företag.
Business Sweden: Stödjer svenska företags globala expansion och internationella investeringar i Sverige.