Digitaliseringen driver på utvecklingen inom jordbruket och öppnar nya vägar för hållbarhet, produktivitet och effektivitet. Genom innovativ teknik som drönare, sensorer och dataanalys kan lantbrukare idag få detaljerad information om allt från markstatus till vädermönster.

Men ett resilient digitaliserat lantbruk handlar om mer än bara teknik – det är ett samspel mellan människor och IT som måste fungera. Det viktigaste är att identifiera vilka delar av verksamheten som är mest affärskritiska och planera därefter. Ibland räcker det med en lokal uppkoppling som backup, ibland behövs en helt manuell plan B. Med rätt investeringar i skydd och säkerhet kan jordbrukssektorn omfamna den digitala utvecklingen och samtidigt säkerställa en resilient och hållbar framtid som en kritisk del av vårt totalförsvar.

Den snabba digitaliseringen erbjuder stora möjligheter men ställer också nya krav. På Cyberlys senaste nätverksträff, i samarbete med Agtech Sweden och Vreta Kluster, samlades lantbrukare, teknikföretag och forskare för att utforska hur data och digital teknik kan användas för att stärka resiliensen inom sektorn. Med den ökade mängden data krävs inte bara smarta verktyg utan också säkra system och processer för att skydda information och säkerställa att lantbrukarna har kontrollen.

 

 

 

 

 

 

 


Foto: Ebba Nordqvist

Innovativa lösningar i praktiken – exempel från lantbruket
Joel Hamrén från Agronod belyste vilka utmaningar och möjligheter som datadelning medför för jordbruket. Datadelning kan minska administrationen, stödja klimatberäkningar och öppna för nya lösningar som stärker konkurrenskraften inom jordbruket. Utmaningen är att säkerställa trygg och neutral delning, där lantbrukarna behåller kontrollen över sin data – en roll som Agronod fyller med sin plattform.

Ett motståndskraftigt lantbruk kräver dataanalys i kombination med lantbrukets traditionella kunskap. Patrick Kall från Agridrone Sweden AB pratade om hur man kan använda drönare för att åstadkomma ett samarbete mellan teknik och tradition. Genom drönare kan lantbrukare få dagliga insikter om jord och grödor, vilket möjliggör mer hållbara beslut kring resurser som gödsel och vatten.

Ulf Stern från AgriCam presenterade den digitala whiteboarden, ett verktyg som moderniserar arbetsflödet på mjölkgårdar. Den digitala whiteboarden ger gårdens personal tillgång till kontinuerligt uppdaterad information, vilket underlättar samordning, uppföljning och introduktion av ny personal. Detta skapar en strukturerad arbetsmiljö där alla kan följa och bidra till gårdens dagliga drift och långsiktiga mål.

AI, eller artificiell intelligens, är en teknologi som gör det möjligt för datorer att förstå och bearbeta data, vilket ger lantbrukare verktyg att effektivisera och förbättra sitt arbete genom smarta insikter. Med hjälp av AI kan lantbrukare analysera stora datamängder och göra snabba, datadrivna beslut som förbättrar både hållbarhet och produktivitet i jordbruket. Oscar Spaak från AI Sweden lyfte fram att dagens AI-verktyg, som chatbottar, gör det enkelt att få en första inblick i sin data och hur den kan stödja utvecklingen framåt.

Ett stort tack till Helene Oscarsson och Per Frankelius som modererade dagens samtal.

Missa inte nästa träff med Cyberly den 28 november. Temat är NIS 2 Direktivet och den nya svenska cybersäkerhetslagen som ställer höga krav på informationssäkerhet, rutiner och processer. Under denna workshop får du en överblick över lagkraven och vad de innebär för din organisation. Anmäl dig här.