Under torsdagen den 3 oktober föreläste Nils Ehrenberg på GOTO10 om IoT och jämställdhet och hur det påverkar våra hemma miljöer och könsroller. Föreläsningen anordnades av IoT World och IoT Sverige.

Nils intresse för ämnet startade när han påbörjade sin forskning om designen av IoT-produkter. Under intervjuerna insåg han att det ofta fanns en ojämställdhet i hemmen när det kom till intresset för användningen av dessa produkter. Med denna insikt blev hans engagemang för kopplingen mellan IoT och jämställdhet något han ville dyka djupare i.

Under sin föreläsning berättade Nils hur förståelsen för smarta hem och gemensamma beslut som att skaffa en robotdammsugare eller ett sammankopplat högtalarsystem kan hjälpa till att undvika att skapa maktobalans i hemmet. Dessa produkter kan underlätta vardagen och skapa tid till andra aktiviteter. Men han påpekade också att “denna bekvämlighet innebär att du ger bort personlig data till exempelvis Google eller Amazon”.

Samtidigt betonade Nils också de risker som tekniken medför. Flera studier visar att en ojämn maktbalans kan uppstå när intresset och ansvaret för att installera och använda IoT-produkter skiljer sig på grund av redan existerade könsroller. “Efter installationen, vem är det då som har makten?” avslutade han och betonade vikten av att ta med denna aspekt i utvecklingen av dessa tekniska lösningar. 

Efter presentationen fick alla deltagare genomföra en workshop och diskutera frågor som berörde hur IoT-produkter kan utformas mer jämlikt och vilka målgrupper som finns att ta hänsyn till. Några nedslag från workshopen:

  1. Alla funktioner behövs samlas på ett och samma ställe för att det ska bli smidigare för användaren.
  2. Kunskapsskillnaderna skapar ojämlikhet och systemen behövs därför kunnas styras på lägre kunskapsnivå. 
  3. Analysera om en uppkopplad produkt faktiskt tillför någon nytta.

Missade du föreläsningen? Du kan vara lugn den finns att se på Goto10s Youtubekanal:  https://www.youtube.com/watch?v=24G8CGvKtwc