Hur gör vi hållbara investeringar? Linköping Science Park, LEAD och Cleantech Östergötand bjöd under East Sweden Innovation week in till en eftermiddag som fokuserade på hur vi kan vara med och lösa klimatutmaningarna med smarta investeringar. Riskkapitalet och investerare behöver investera i rätt bolag och idéer för att hantera klimatutmaningarna. Hur bygger vi en framtid som inte bara utgår från ekonomiska principer utan klimatmässiga och gröna principer? Miljömässiga och social hållbara investeringar är inte en alternativ väg att gå utan naturlig del i varje företags utveckling.

Anna Ljungdal. Investment director och Head of sustainability på Industrifonden.

Anna Ljungdal bjuder på ett makroperspektiv för grön omställning och hållbara investeringar.

Catharina Sandberg, LEAD

LEAD är Sveriges ledande inkubator för deeptech-företag. Under 2021 tog de sig ann utmaningen att räkna fram vilken klimatnytta några av bolagen i inkubatorn satt på. Resultatet var häpnadsväckande.

Anna Björklou, Epishine

Skörda inomhusljus för att ersätta batterier? Alla elektriska prylar som drivs med ett AA-batteri per år kan ersättas av Epishines små organiska tryckta solceller. Anna Björklou är VD och berättar mer om en teknik som kommer ställa våra uppfattningar om energianvändning på ända.

Boel Rydenå-Swartling, Co-founder Charge Amps

Hur ska en investerare arbeta för att vara en del av den gröna omställningen? Boel Rydenå-Swartling delar med sig sina bästa tips för att minska risk, hantera dealflow och samtidigt vara en del av morgondagen.

Hanna Moisander, Grundare DEB, Hedy Tech & Maya Impact VC.

Många bolag vill driva en förändring i samhället. Hanna Moisander har byggt upp ett ecosystem som verkar som en accelerator för dem. Diverse Executive Boards, DEB är ett utbildningsprogram som vill öka mångfalden i svenska bolagsstyrelser. Minoritetsgrupper är svindlande underrepresenterade på beslutspositioner i dagens samhälle och så även i styrelserummen. Detta trots fakta som visar att innovation och vinst är positiva konsekvenser av mångfald.

Matilda Eriksson, Doktorand Företagsekonomiska institutionen Stockholms Universitet

Matildas forskning pekar på att det svenska innovationssystemet är väl anpassat för tillväxt, men sämre på att skapa förutsättningar för jämställdhet. Mannens entreprenörskap riskerar att bli en kvinnofälla, finansierad av offentliga medel.

Avslutande panelsamtal

Dagen avslutades med ett panelsamtal om erfarenheterna från dagen. Deltagare: Lena Miranda, Linköping Science park Catharina Sandberg, LEAD Mattias Weinhandl, investerare Magnus Andersson, investerare Christoffer ”Tjoffe” Sjögren, investerare och VD Städarna Gunilla Åberg, investerare och VD på NEXT Moderator: Maria Björk-Hummelgren, Östsvenska Handelskammaren.

Se hela seminariet här