För två år sedan anordnades en tre-dagars utbildning för kvinnor på temat investering. Vi har intervjuat en av deltagarna, Jessica Lundberg, som berättar om hur hon idag fått ett större självförtroende att våga satsa och värdera bolag, och delar med sig av sina främsta tips till kvinnor som vill börja investera.

Jessica Lundberg har nyligen klivit på rollen som chefsarkitekt på Cambio. Hon ser tillbaka på investerarutbildningen med positiva minnen. 

“Innan visste jag väldigt lite om startups, affärsänglar, finansiering och Asynjorna. Allt detta fick jag en väldigt bra koll på under utbildningen. Jag fick även lära mig vad man ska lyssna efter när någon pitchar och vad man ska tänka på när man investerar i en startup,” berättar Jessica.

Syftet med utbildningen var att lära sig att värdera ägare och ledning samt få prova på att värdera pitchande bolag. Utbildningen anordnades av Linköping Science Park tillsammans med Asynjor Invest, Lead och Östsvenska Handelskammaren, Energimyndigheten, Swedbank samt Linköpings och Norrköpings kommun. Under de tre tillfällena som utbildningen har erbjudits har drygt 30 kvinnor deltagit. 

Ett fortsatt intresse för investering

Genom deltagandet har Jessica deltagit på andra investerarevenemang som anordnats av både Östsvenska Handelskammaren, Lead och Linköping Science Park. Dels för att lära sig mer och hitta framtida möjligheter. Hon berättar även att utbildningen gjort att hon öppnat ett eget ISK-konto och börjat investera i några aktiebolag.

Jessica lyfter även att många startups söker de med stort kapital som vill investera i deras bolag, vilket kan göra det svårt för en privatperson med mindre kapital att veta vad man ska bidra med.

“Det svåraste med att investera är att hitta bolag som är stabila och värda att investera i, och samtidigt uppfyller mina personliga krav inom hållbarhet och en jämlik styrelse. Detsamma gäller för startups,” säger Jessica.

Hon betonar även vikten av att investera i det man tycker är intressant och brinner för.

“För mig personligen är med-tech väldigt intressant. Även agrotech är intressant för mig då odling är en hobby jag har och framtidens odling är ett aktuellt ämne,” säger Jessica.

Främsta tipsen till kvinnor som vill börja investera

Jessicas främsta tips till kvinnor som vill börja investera är att börja enkelt. Skapa ett konto på en av de existerande plattformarna, undersök investmentbolag och lyssna på poddar. En av hennes favoritpoddar är Kvalitetsaktiepodden. Att delta på öppna föreläsningar som aktörer i närheten anordnar är också en bra idé för den som vill lära sig mer.

“Att gå en styrelseutbildning är också väldigt nyttigt eftersom när man investerar kan man ibland få chans att sitta i en styrelse och då är det bra med en utbildning i ryggsäcken. Då kan man bidra på olika sätt utan att alltid behöva gå in med pengar,” lägger Jessica till. 

I takt med att fler kvinnor börjar investera och engagera sig i företagsvärlden, öppnas nya möjligheter för både investerare och entreprenörer. Genom att ta del av investerarutbildningar och delta på evenemang kan man få en bra grund att stå på när man väljer att investera i ett bolag, och som förhoppningsvis leder till värdefulla framtida investeringar.

 

 

Vad händer härnäst?

Under den närmsta tiden kommer Linköping Science Park vara med och stötta Women’s Finance Days som anordnas av studenter från I-sektionen, Börsgruppen och ELIN – Ekonomiföreningen på Linköpings Universitet. Eventet riktar sig till alla som är intresserad av jämlikhet inom näringsliv och finansbranschen.