Linköpings kommun har sedan början av 2023 drivit samverkansprojektet Testarena Trygghetsskapande Teknologier, med syfte att utforska hur teknologi kan stärka tryggheten i stadsmiljön. Här har bland annat uppkopplade system såsom radar, sensorer och ljuddetekteringssystem testats i för användning i framtiden.

Linköpings kommun har gett Linköping Science Park i uppdrag att i samverkansprojektet Testarena Trygghetsskapande Teknologier samla teknikaktörer i regionen. Målet har varit att identifiera och testa innovativa lösningar som, i kombination med ny infrastruktur, kan komplettera traditionell kameraövervakning och bidra till ökad upplevd trygghet. Ett av projektets områden har varit att utvärdera IoT-lösningar (Internet of Things) för att se hur de kan bidra till säkrare offentliga miljöer och bidra till hur digitalisering kan bidra till utvecklingen av *smarta städer.

“Uppkopplade lösningar är en stor del i en smart stad där man kan samla in och analysera data för att styra och förbättra olika aspekter av stadslivet. Det kan exempelvis handla om förbättrade trafiksystem, eller hur sensorer kan användas för att upptäcka översvämningar och jordbävningar,” säger Joakim Falkäng, som har projektlett Testarena Trygghetsskapande Teknologier.

Bildanalys, radar och sensorer

Några exempel på delprojekt är bland annat hur bildanalys testats för att registrera otillåten yrkestrafik. Data från analyserna har skickats vidare till en IoT-plattform för vidare bearbetning, vilket visade potential för framtida lösningar med låg integritetsrisk.

Läs mer om hur olika tekniker testas för att skapa ökad upplevd trygghet

En annan applikation har testat radar för att registrera buskörningar i stadskärnan. Radar integrerades med samma IoT-plattform och skapade data som kommunens säkerhetsavdelning och trafikgrupp kunde analysera. Resultatet visar att sådana uppkopplade lösningar erbjuder stora möjligheter att förbättra säkerheten i stadsmiljön.

Läs mer om hur Utsikt har bidragit i projektet med radarteknik och sensorer

Balans mellan trygghet och personlig integritet

En central utmaning i projektet har varit balansen mellan att skapa trygghet och att värna om den personliga integriteten. För att minska påverkan på integriteten har ett delprojekt undersökt hur samverkande sensorer kan användas. Även om lösningen kan undvika juridiska hinder, har projektet identifierat kostnads- och skalbarhetsutmaningar – varje installation kräver att ett nytt system måste utvecklas, vilket driver upp kostnaderna.

Testarena Trygghetsskapande Teknologier belyst begränsningarna med traditionell kameraövervakning, som innefattar hög känslighet för yttre påverkan och behovet av omfattande manuell hantering. En möjlig väg framåt är att komplettera dagens kameror med AI-baserade ljuddetekteringssystem. Dessa system kan identifiera och triangulera händelser i realtid med hjälp av ljud, sensoreroch vibrationer, vilket skulle kunna erbjuda unika möjligheter att övervaka utan direkt integritetsintrång.

Komplettera trygghetsskapande åtgärder med social inkludering

För att fullt ut nå en ökad upplevd trygghet bör också tekniken kompletteras med andra insatser som också främjar social inkludering och som stärker samhällsgemenskapen.

“Vi, på Linköpings kommun, arbetar för att Linköping ska vara en trygg och säker kommun. Detta sker på olika sätt i kommunens förvaltningar, men med tanke på omvärldsläget som råder idag är det ett viktigt perspektiv att ha med i samtliga frågor och där inkluderat teknikfrågan. Kan vi göra detta med hjälp av dagens teknik och samtidigt kunna ta hjälp av data för att göra platsen ännu mer attraktiv, både för människor men även för företag att etablera sig, är det en win-win för alla,” kommenterar Filip Mauritzson, säkerhetsstrateg på Linköpings kommun.

“Det är viktigt att komma ihåg och vara medveten om att teknik kan bidra till att vissa grupper i samhället känner sig övervakade eller exkluderade. För Linköpings kommun är det viktigt att samtliga personer som vistas i Linköping ska känna sig trygga,” tillägger Filip.

Läs mer om hur projektet samlade in olika perspektiv från Linköpings medborgare

Framtidens arbete enligt Linköpings kommun

Projektet Testarena Trygghetsskapande Teknologier avslutades i augusti 2024 och kommunens säkerhetschef, Anders Fernemark, identifierar flera nyckelområden att arbeta vidare med:

“En av de viktigaste lärdomarna är att lagstiftningen inte håller jämna steg med teknikutvecklingen, vilket kräver större anpassningsförmåga från kommunens sida. Kommunen måste också stärka sin koordinering för att integrera framtidsperspektiv och externa expertkunskaper i det fortsatta arbetetet.

Under 2025 kommer projektets resultat att presenteras på Brottsförebyggande rådets konferens “Råd För Framtiden” i april i Linköping, där breakout-sessions erbjuder möjligheter att fördjupa sig i trygghetsskapande teknologier och deras potential att förändra stadsmiljöer.

 *Smarta städer: Smarta städer (eng. smart cities) är ett begrepp som används när urbana områden använder teknik och nya lösningar för att förbättra livskvaliteten för invånarna och använder resurser på ett innovativt, hållbart och smart sätt.

Läs mer om Linköping Science Parks kluster för IoT – IoT World