201008 IMA, Kavoc district, Sankt Kors fastighetsbolag AB Foto:Lasse Hejdenberg. Hejdlösa Bilder AB lasse.hejdenberg@hejdlosa.se +46703311118 Box 594 581 07 Linköping Sweden 300 dpi, AdobeRGB

Att driva ett innovationskluster med fokus på material har helt klart påverkats av pandemins framfart men IMA har inte haft några problem att växa. Idag är de ett åttiotal medlemmar från vitts skilda branscher som tillsammans löser gemensamma problem.

Mötena är viktiga för IMA som i projektet Fast Lane 4 Industry hjälper företag att hitta nya utvecklingsmöjligheter inom Östra Mellansverigeregionen.

– Vi har många förfrågningar från medlemmarna nu. Vi arrangerar möten och kopplar ihop dem med olika aktörer samt håller informativa träffar. Intresset är stort, säger Ingela Lindahl, COO på IMA. 

Trots att IMA:s medlemmar spänner över olika områden såsom papper, plast, komposit och metall samt Deep tech inom tunnfilm, halvledare och tryckt och organisk elektronik är utmaningarna ofta likartade. Genom samarbete i utveckling kan företagen tillsammans nå längre på kortare tid. Att informera, uppdatera och sammankoppla idéer med behovsägare är en viktig nyckel för att framtidssäkra industrierna. 

IMA Sustain är projektet som startade 2021 med fokus på jämställdhet och hållbarhet. Genom seminarier, webbinar och samarbetsprojekt mellan olika aktörer i nätverket och IMA informerar och vägleder de medlemmar till hållbara lösningar med en jämställd bas att stå på – något som är viktigt för att framtidssäkra, påpekar Ingela. Och huset börjar nu fyllas av liv och rörelse. Där finns samlingslokaler för projekt, kurser samt kontor och i byggnaden hyr även RISE Compraser Labs, nationellt centrum för forskning inom kompositbaserade produkter, in sig. För medlemmarna kan just tillgången till dyr labbutrustning vara ett problem, en utmaning som IMA tagit på sig att lösa.

– Dyr utrustning kan vara direkt innovationshämmande för små företag. Därför har vi IMA Share, berättar Ingela.

Inom initiativet IMA Share kan medlemmar dela med sig av sin kompetens, ställa frågor och hyra utrustning av varandra. Det är ännu ett viktigt steg för att öka hållbara arbetssätt, öppna upp för innovation och framför allt samarbeta för ännu bättre lösningar. Under det kommande året ser IMA sin kalender fyllas på, nya samarbeten startas och projekt fortsätter. Ett år fullt av förändring mot en mer hållbar framtid.

Denna nyhet är ett utdrag ur Linköping Science Parks verksamhetsberättelse 2021.