Note: the date for this event has passed. Please contact the event organizator or info@linkopingsciencepark.se if you have any questions.

Sustainable Science Park Day

  • 14 October, 00:00

Linköping Science Park bjuder in till Sustainable Science Park day den 14e oktober! Under den här dagen bjuder vi på spännande seminarier inom hållbart resande och mobilitet. Seminarierna börjar kl 8 och håller på till kl 18, så det finns goda möjligheter att lära sig något nytt under dagen. Deltagande sker fysiskt (begränsat antal platser, först till kvarn gäller) och digitalt.

 

Datum: 14/10
Tid: 8-18
Plats: Creactive samt digitalt. Eventet kommer visas som livestream på Ebbepark under utvalda tider.
Anmälan: klicka här.

Du behöver endast anmäla dig om du önskar delta fysiskt. Om du vill delta digitalt så behöver du bara klicka dig in på länken till vår livestream. 

 

Länk till livesändningen:
https://us02web.zoom.us/j/86292262063

 

 

Agenda

Varje pass är 20 minuter långt.

8:00: Uppföljning Grön Resplan,  Sandra Viktor, Linköpings Kommun
Linköpings kommun arbetar med flera olika gröna resplaner för arbetsplatsområden, tillsammans med företag, anställda och fastighetsägare.
En grön resplan är en handlingsplan för att öka andelen hållbara och effektiva pendlingsresor till arbetsplatser, med syftet att minska utsläpp av koldioxid.
Arbetet med gröna resplaner är därför ett viktigt led i Linköpings kommuns målsättning att vara koldioxidneutralt år 2025.

I Mjärdevi lyckades vi sänka utsläppen från transporter med 24%! Hur då? Kom och lyssna.

Ladda ner rapporten här!

 

8:30:Linköping MaaS – Snart Zappar vi oss till fler klimatsmarta vardagsresor
Idag finns många bra alternativ till privat bil men det är inte helt enkelt att tillgängliggöra sig dessa.  Nu bygger Linköpings kommun tillsammans med ett nätverk av aktörer en MaaS-tjänst(Mobility As A Service).

En digital infrastruktur för delade mobilitetstjänster där kollektivtrafik, cykel- och bolpool mm är integrerade i en app och vill på så sätt enklare att hitta, boka och betala för dessa tjänster enskilt eller i kombo.

Denna tjänst ska bli standarderbjudandet för nyinflyttade och förenkla bokningen av klimatsmarta tjänsteresor. Kom och lyssna på utmaningarna och drivkrafter

9:00 Cykelstaden Linköping
Över 50 mil gång- och cykelvägar, sopsaltteknik som möjliggör riktigt bra vintercykling och superpendling på Cykellänkarna. Det är några exempel på vad som gör Linköping till en bra cykelstad.

Men hur förhåller vi oss nationellt sett och vad tycker våra cyklister? På detta pass pratar vi om våra utmaningar och framtidsplaner.

10:00: Lansering av HVO-erbjudandet, Ericsson och Energifabriken

11:00: HVO100, Energifabriken
Vad är HVO100, förnybar diesel? Hur fungerar det? Energifabriken distribuerar och säljer biodrivmedel till kunder i hela Sverige. De erbjuder helhetslösningar till företag som arbetar med tunga transporter för att ställa om fordon till biodiesel för att minska utsläpp av växthusgaser. I presentationen går Energifabriken in på fakta om drivmedlet och hur det fungerar.

11:30: Biogasens nytta i ett hållbart samhälle, Gasum
Biogas och cirkulär ekonomi, vad är det och hur fungerar detta?

Gasum är Sveriges största biogasaktör och verkar inom hela värdekedjan från produktion, distribution till försäljning.
Här ges möjlighet att lära känna företaget Gasum och hur de ser på biogasen betydelse i nuläget och visioner för framtiden

12:00: ED85, Lantmännen Agroetanol
Lantmännen Agroetanol är Sveriges enda storskaliga producent och leverantör av spannmålsbaserad drivmedelsetanol. Tack vare den råvara och de processer som används i produktionen erbjuder Lantmännen Agroetanol etanol med världens högsta klimatprestanda (90%). Lyssna på Agroetanols resa från etanolfabrik till Bioraffinaderi med klimatnytta som kompa.

12:30: Svensk Biogas
Varför välja biogas när alla pratar el?

Svensk Biogas reder ut och förklarar varför det känns så bra i magen att köra bil samtidigt som du kan vara en del av det lokala kretsloppet. Att det dessutom kan sänka dina koldioxidutsläpp med 95%, ge dig lång räckvidd och spara pengar, är ren bonus. Kom och lär dig mer om Ren drivkraft från Östergötland!

15:30 Ride the Future
I takt med att Linköping växer och hållbarhetsmålen måste nås så uppstår här allt fler innovativa idéer och projekt.
Projektet ”Ride the future” är just ett sådant. Här har flera offentliga och privata aktörer gått ihop för att se hur självkörade minibussar kan bli en del av den moderna stadens hållbara mobilitetslösningar.

Nu kör de två olika fordonen på campus Valla men hur kör de i morgon?

16:00: Östgötatrafiken – Kollektivtrafikens roll i hållbar mobilitet – förändringsmotor och drivkrafter.
Vi arbetar bland annat för att öka kollektivtrafikens marknadsandel och ha nöjda kunder. Utformningen av våra resor och tjänster ska också bidra till ett klimatpositivt samhälle.

Uppdraget att planera, samordna och driva kollektivtrafiken har vi fått av vår ägare, Region Östergötland. Våra kostnader täcks till cirka 40 procent av biljettintäkter. Resten betalas av Region Östergötland, det vill säga av skattebetalarna.

 

16:30: M Mobiltity
M är smart bildelning. Under fördraget pratar vi om M och hur vår teknik tar bort fler bilar från gatan, vilka trender vi ser i samhället kopplat till mobilitet och vår kundupplevelse och hur vi byggt vår tjänst runt det.

 

17:00: Cirkulära affärsmodeller, Matilda Jarbin, i samarbete med LEAD
Matilda är hållbarhetschef på GIAB och utsedd till en av Sveriges 33 unga hållbarhetstalanger. Hon kommer att berätta om GIABs tillväxtresa och hur man kan kombinera hållbarhet och lönsamhet genom affärsmodeller baserade på en cirkulär ekonomi.

 

 

 

Deltagande

Fysiskt: Seminarierna äger rum på Creactive. Antalet platser är begränsande och anmälan behövs för att delta. Vissa av seminarierna kommer också visas i Showroomet i Ebbepark.

Digitalt deltagande: Alla seminarier kommer livestreamas och spelas in för visning i efterhand. Du behöver inte anmäla dig om du önskar delta digitalt.

 

Covid-19 restriktioner

-Det är begränsat antal platser. Först till kvarn. Anmälan krävs för att delta.

-Stanna hemma om du är sjuk. Evenemanget kommer livesändas och även kunna tittas på i efterhand.

-Håll avstånd till andra.