Kan realtidsdata om fordon och utsläpp förändra hur städer planeras? Det var frågan Edeva ville undersöka när de, med stöd av testbäddsscheckar från Linköpings kommun, installerade avancerad sensorteknik på Hamngatan i centrala Linköping. Tekniken gör det möjligt att i realtid samla in data om trafikflöden, fordonstyper och miljöpåverkan. Resultatet blev lyckat och nu kommer projektet att permanentas.

“Jag fick tidigare idag besked från kommunen om att de ska permanenta utrustningen. Det innebär att testprojektet lett till en faktisk implementering, vilket är det stora slutmålet när vi går in i sådana projekt. Det viktigaste med sådana här projekt är att de leder till något konkret, att vi kan ta det vidare efter att framgångsrikt ha utvärderat piloten.” berättar David Eskilsson, VD på Edeva.

På Hamngatan samlas data in med hjälp av en avancerad lösning bestående av två kameror med AI-mjukvara och integrerad hastighetsradar. Systemet läser registreringsskyltar, krypterar informationen och hämtar tekniska uppgifter om fordonet, såsom drivmedelstyp och fordonsklass, utan att lagra persondata. På så sätt är det möjligt att få fram statistik på allt från hastighet till rörelsemönster och bullernivåer. Allt kopplas till stadens befintliga mätningar av luftkvalitet och väderdata. Det ger en helt ny detaljnivå jämfört med traditionella metoder, som ofta bygger på enstaka mätveckor med slangar över vägbanan och manuell hantering.

David Eskilsson visar kommunens luftkvalitetsmätare på Hamngatan, som också är kopplad till Edevas system.

“Det här testet visar att tekniken fungerar, att den är kostnadseffektiv och att den kan integreras med kommunens befintliga system,” säger David Eskilsson. “När vi kombinerar de här datakällorna uppstår de verkliga möjligheterna. Vi kan t.ex. isolera busstrafik och se dess påverkan på luftkvaliteten under rusningstrafik. Vi kan se exakt hur räddningstjänsten använder platsen, och hur tung lastbilstrafik korrelerar med utsläpp. Då kan tjänstepersonerna fatta beslut om stadsplanering och mobilitet baserat på fakta, inte gissningar.”
Edevas lösning möjliggör inte bara kontinuerlig mätning av trafikvolymer och fordonstyper, utan också analyser av trafikflöden, efterlevnad av trafikregler och korrelationer mellan trafik och utsläpp. Det öppnar för datadrivna beslut i frågor som annars ofta bygger på modellerade data, baserade på korta, och ofta gamla, mätningar.

Nu vill Edeva ta nästa steg och skala upp tekniken för att täcka större delar av Linköping. Bolaget ser framför sig ett system med ett femtiotal sensorer på strategiska platser, som tillsammans kan ge en helhetsbild av stadens trafikflöden, restider och miljöpåverkan i realtid.
“Med den här typen av mätningar är det också möjligt att följa samma fordon genom staden och förstå mönster. Det öppnar för att se hur ett förändrat trafikflöde påverkar olika områden. Då kan vi inte bara räkna trafik, utan också analysera pendling, utsläpp, fordonsrörelser och A till B hastigheter.” Enligt David Eskilsson kräver det att kommuner tänker nytt, arbetar tvärfunktionellt och ser på trafik- och miljödata som en gemensam resurs.
“Tekniken är mogen och nyttan är bevisad. Nu handlar det om att hitta rätt nivå i organisationen där vi kan prata om detta som en strategisk investering.”

Data som samlas in via sensorerna på Hamngatan går att analysera på en internetbaserad plattform via https://live.edeva.se/page/linkoping-actinode

 Har du en idé som kan bidra till att minska klimatavtrycket? Passa på och sök testbäddscheckar där du får möjlighet att få stöd på 20 000 SEK för att testa och verifiera dina idéer. Läs mer och ansök: 

https://linkopingsciencepark.se/testbedvouchers/