Efter en annorlunda vår, som rundas av med högtryck – inte bara i formen av en värmebölja, utan även av en mer intensiv period av aktiviteter och projekt, tar vi nu semester och laddar om inför hösten. Än vet vi inte riktigt vad som väntar oss till hösten. Kommer pandemin att ha stabiliserat sig, eller kommer det en andra våg? Kommer vi att börja ses igen, eller är distansarbete det nya normala? Kommer alla som fått ställa in aktiviteter, försöka hämta igen med resultatet att vi får ett överutbud av aktivitet – eller kommer människor att ta detta tillfälle att bli mer selektiva kring vad vi deltar i framöver?

För våra startups och scaleups i Linköping och runt om i vårt avlånga land har det varit en prövande tid. Inte minst ekonomiskt, där många företag vittnar om att det blivit allt svårare att hitta finansiering. Många vittnar också om hur kunderna lägger utvecklingsprojekt på hyllan, och att det varit svårt att få till kundmöten och bedriva försäljning. Inom Linköping Science Park har vi haft förmånen att få jobba sida vid sida med många drivna entreprenörer som växlat upp under denna kris och hittat nya lösningar för att stötta kunder, nya marknader för sina tjänster och produkter – och som varit med och bidragit från sitt håll för att hålla hjulen rullande i Sverige. Ur krisen växer nya skott, och genom att nogsamt följa beteendeförändringar och hur samhället förändras så finns också stora möjligheter att hitta nya affärer. Läs vår trendrapport här för mer inspiration.

Till hösten händer det flera spännande aktiviteter i och kring Linköping Science Park.

  • Den 14 oktober arrangerar vi årets Mjärdevi By Night, och naturligtvis tar vi i planeringsarbetet hänsyn till en ev förlängning av pandemin. Här finns möjlighet att mötas, visa upp sina produkter och sin teknologi – och bidra till kunskapsspridning som främjar utvecklingen av vår community liksom öppna upp för nya spännande samarbeten. 
  • Den 17 september 25 års jubilerar Mjärdevistafetten – Linköpings största stafettlopp, och vi jobbar på att hitta en lösning för att kunna genomföra den. Håll utkik på hemsidan!
  • Den 2-8 november arrangeras East Sweden Innovation Week med fullspäckat program över hela regionen. Vill du arrangera något? Creactive står tillgängligt hela veckan.

För våra startups och scaleups skulle vi vilja lyfta tre spännande aktiviteter under hösten:

  • 16-17/9 Germany – Sweden Collaboration Days – en möjlighet för startups och scaleups att möta tyska storbolag i korta match-makingmöten. Aktiviteten arrangeras i samarbete med Ignite, och våra lokala partners Norrköping Science Park, Norrköpings kommun, Linköpings kommun, LEAD, Swedish Scaleups samt Visual Sweden. Läs mer på vår webb. Temat för eventet är Industri 4.0 med fokus på IoT, AI, Cybersäkerhet och energiomställning.
  • 2/11 IndX 2020 – en möjlighet för startups och scaleups att delta i en öppen innovationsaktivitet med regionens stora industribolag. Fokus för eventet är framtidens digitala industri och emergingtechnologies (AI, automation mm). Mer information kommer på vår webb efter sommaren.
  • 16-18/11 –Sweden Innovation Days som arrangeras av Vinnova i samarbete med bl a Ignite. Den 16/11 med fokus på AI, den 17/11 Ignite Day med spännande keynotes från både storbolag och startups samt den 18/11 som är en match-making dag mellan storbolag från hela världen och startups från Sverige.

Tre fantastiska tillfällen att bredda kontaktnätet, visa upp era produkter och tjänster – och kanske landa en första affär med en ny kund.

Med dessa rader önskar jag dig en glad sommar. Jag hoppas alla får chansen till en värdefull återhämtning. Har du några funderingar på utvecklingen i parken, eller något annat du vill dela med dig av? Tveka inte att höra av dig till mig.

Lena Miranda
VD, Linköping Science Park 
lena.miranda@linkopingsciencepark.se