
Fredrik Kallander, konsttekniker på Östergötlands konstenhet, berättar de hanterar över 20,000 verk som finns ute i regionens lokaler.
På Region Östergötlands konstenhet arbetar tre anställda med att ansvara för regionens konstsamling om 20,000 verk. Konsten kan beskådas på flera av regionens sjukhus, vårdcentraler och folktandvården. Idag genomförs mycket av arbetet manuellt genom att inventera och rapportera in tavlor och skulpturer till enhetens konstförråd. I ett led att digitalisera arbetet har IoT World tillsammans med Region Östergötland genomfört ett pilotprojekt för att lokalisera verk som finns ute i regionens lokaler.
Fredrik Kallander är konsttekniker på Östergötlands konstenhet. Tillsammans med sina kollegor har de ansvar för att införskaffa ny konst till nybyggnationer i länet, rama in tavlor, underhålla konstverk, ersätta konst i lokaler samt inventera samtliga verk som är utplacerade.
“Det är ett väldigt roligt jobb. Ingen dag är den andra lik här,” berättar han.
I samarbete med IoT World har Region Östergötland vidareutvecklat ett tidigare exjobb till ett eget projekt, där de arbetar med att automatisera processen för konstinventering. Detta har testats genom att utrusta utvalda tavlor med uppkopplade sensorer drivna av solceller som lagrar inomhusljus. De insamlade uppgifterna inkluderar tavlans placering, våningsplan, rum och ID-nummer. Med en RFID-tagg skulle varje tavla kunna identifieras, och informationen överföras till en webbaserad plattform där den kan läsas av och hanteras.
“Eftersom viss konst ibland förkommer eller flyttas är det viktigt för oss att få information om sådana förändringar. För närvarande måste vi fysiskt besöka platser och manuellt kontrollera konsten,”berättar Fredrik.
Med den uppkopplade lösningen skulle de enklare kunna hålla koll på regionens konst och spara in både på minskade resor och tidsåtgång.
- Så här ser enheten ut som sitter fäst bakom tavlan på väggen.
Så fungerar det:
- Den uppkopplade enheten placeras på väggen och hängs upp bakom tavlan. Det enda som sticker upp är en liten kant med solceller som laddar. Ligna Energys ligninbatterier driver hela enheten.
- Uppkopplad tavla med enhet som hänger bakom.
- Så här ser det ut när tavlan häktas av. Enheten är fastklistrad på väggen.
- Den uppkopplade enheten har en NFC-läsare som läser av en NFC/RFID-tagg som sitter på varje tavla. Skulle en person ta ner tavlan eller byta ut den mot en annan kan den uppkopplade enheten läsa av informationen om den nya tavlan och notifiera i den webbaserade applikationen. Informationen skickas via LoRA-WAN nätet.
- Ligna Energys solceller sitter ovanpå tavelramen för att lagra inomhusljus.
- På baksidan av tavlan finns en NFC/RFID-tagg.
- Batteritiden blir oändlig eftersom de laddas av energi från inomhusljus vilket gör att man även slipper åka ut och byta batterier på 20,000 verk.
- Data skickas från tavlan till en plattform som visar nödvändig information så som plats, våningsplan och senast uppdaterad information.
Pilotprojektet bekräftade att denna typ av uppkoppling fungerar i praktiken och kan möjliggöra en mer effektiv och smidig hantering av konstinventering inom regionens olika områden.
Vill du veta mer om Linköping Science Parks kluster för Internet of Things?
Läs mer om IoT World här.