Joanna Sjölander från Cyberly, Fredrik Fernqvist från FRO och Niklas Johansson från Sectra ser fram emot Cyberlov i november

I början på november är det dags för Cyberlov i Linköping. Cyberlov är ett läger för ungdomar från hela Sverige mellan 15-18 år och tar plats på Goto 10 i Mjärdevi den 1-4 november.

Frivilliga Radioorganisationen, FRO, står bakom lägret som förra året arrangerades för första gången, då i Stockholm. I år har man förlagt lägret till Linköping Science Park i Mjärdevi och kommer att hålla till på Goto 10 som ägs av Internetstiftelsen. I parken finns flera hundra techbolag och flera av dessa kommer även att bidra för att göra lägret till en bra upplevelse.

FRO är en av 18 frivilliga försvarsorganisationer som jobbar för att bidra till ett tryggare land för oss att leva i. Dels genom att informera om totalförsvaret, dels genom att rekrytera och utbilda avtalspersonal till olika befattningar inom både det civila och militära försvaret. 

FRO bidrar även vid fredstida kriser och stödjer samhället vid behov. De förvaltar kunskap om kommunikationssystem, metoder och ledarskap som tillsammans är nyckelroller i flertalet scenarion. Man har också en ungdomsverksamhet.

Cyberlov för ungdomar 15-18 år

I syfte att inspirera ungdomar till en meningsfull framtid och för att öka medvetenheten om cybersäkerhet anordnar FRO Cyberlov och alla mellan 15-18 år är välkomna att söka. Man måste vara eller bli medlem i en försvarsorganisation. Cirka 40 platser finns och FRO står för kostnaden för både resa, kost och logi, även för medlemmar som är bosatta i Linköping.

Lägret inleds på onsdagen med ankomstmiddag och sedan blandas teori med praktiska aktiviteter och besök av yrkesverksamma under resten av dagarna. Det blir föreläsningar med cybersoldater, signalskydds- och kryptoexperter. Det kommer också att handla om WIFI-lösenord och hur man hackar dem. På torsdagen blir det även mingel med olika företag i parken.

Lär dig om cyberhot och sårbarheter

När lägret är slut kommer deltagarna känna till de vanligaste cyberhoten, attacker och sårbarheter, veta hur man kan skydda sig från olika attacker på internet, veta mer om totalförsvaret och naturligtvis även ha lärt känna nya personer. På lördagen avslutas dagarna med ett slutprov och efter lägret kan man fortsätta plugga på egen hand och bli vidare certifierad av Cisco.

Lägret möjliggörs av FRO tillsammans med partners: Cyberly, Internetstiftelsen, Knowit, Sectra, samt Tutus.

Missa inte denna fantastiska chans och tipsa gärna alla ungdomar du känner!

Sök lägret här.