Under förra veckan arrangerades East Sweden Innovation Week för tionde året i rad och IoT World bjöd in till digitalt studiebesök till Printed Electronics Arena i Norrköping.

Jag är väldigt nöjd med träffen! Det känns jättekul att både kunna ta del av och sprida vidare alla spännande användningar för tryckt elektronik.

Ulrika Johansson, projektledare IoT World

På måndagen samlades runt 25 deltagare för en lärorik eftermiddag på Printed Electronics Arena, fast helt digitalt såklart. Printed Electronics Arena (PEA) är ett innovationskluster som för samman akademin och industrin och drivs av RISE. PEA presenterades för IoT World redan i somras när Duncan Platt, enhetschef på RISE, presenterade klustret på IoT Worlds sommarträff så måndagen var ett välkommet återbesök där flertalet representanter från testanläggningen delade med sig av exempel från deras världsledande ekosystem av akademisk forskning, applicerad forskning och kommersialisering.

Under träffen lyftes bland annat energiskördning från tända lampor i inomhusmiljö. Sandra Pantzare, utvecklingsingenjör på RISE, berättade om projektet där den skördade energin används till att driva sensorer som övervakar luftkvaliteten inomhus och i längden bidrar till en förbättrad arbetsmiljö.

Ett annat projekt som lyftes var ett samarbete med Läkare utan gränser. PEA’s labbchef Peter Dyreklev berättade om hur transport av vaccin ofta är ett problem då vaccinet är mycket känsligt för temperaturförändringar. PEA har tagit fram en smart label med tryckt batteri, kretsar och display. Med hjälp av den kan läkarna läsa av temperaturhistoriken på vaccinet och kunna avgöra om vaccinet fortfarande går att använda när det väl kommer fram.

Under träffen fick deltagarna även möjlighet att tillsammans med forskarna diskutera användningsområden för tryckt elektronik i egen verksamhet. IoT world och Printed Electronics hoppas att träffen inspirerar till att accelerera användande av IoT för framtidens samhälle och till att även använda tryckt elektronik.

Nästa inplanerade evenemang med IoT World är den 13 januari, då är det dags för workshop om självkörande bussar, läs mer här!