Som vanligt lät vi en AI rita upp sin vision efter att ha lyssnat på avsnittet. I centrum hamnade en, möjligen uppkopplad, kattlåda.

Som vanligt lät vi en AI rita upp sin vision efter att ha lyssnat på avsnittet. I centrum hamnade en, möjligen uppkopplad, kattlåda.

En femåring med en stor legolåda kan bygga många roliga saker. Men de stora nyskapande grejerna ligger en bit in i framtiden. Så är det med IoT-teknik. Dvs möjligheten att koppla upp fysiska prylar mot internet. Det finns många möjligheter, men vi har inte sett vad det kommer leda till ännu. Beräkningar visar att rätt använt skulle Sverige kunna sänka sin växthuseffekt med upp till 25%. Hur kan lampor, kameror,dörrar, vattenmättare under diskhon och uppkopplade kattlådor göra det? Våra programledare Diana Saleh och Anders Hofvergård dyker ner i ett nytt teknikområde.

TechRide: Utforska Framtidens Teknik · Uppkopplade grejer bidrar (kanske) till en hållbar värld

Medverkande

Ulrika Johansson jobbar i Linköping Science Park med IoT World (www.iotworld.se). IoT world gör samhället mer effektivt med hjälp av IoT. Nätverket består av engagerade projektpartners från forskning, näringsliv och offentlig verksamhet. Ulrika har en bakgrund som lärare och har i många år arbetat med NTA, ett skolutvecklingsprogram inom naturvetenskap, teknik och matematik.

Tomas Westlund är expert på uppkopplad hårdvara. Han jobbar på Sveriges forskningsinstitut, RISE och förestår bland annat Linköpings stora IoT-labb. Thomas har en bakgrund från företag som Actia, Flextronics och Sony Ericsson.

Fredrik Löfgren är expert inom VR, empatiska robotar och smarta AI-lösningar inom vården. Välkänd från TV-program som robotkampen, Talang och ofta anlitad föreläsare. Nu ägnar sig Fredrik åt att studera hur teknologi, digitalisering och AI påverkar samhället. Han tror starkt på robotars potential att effektivisera olika yrkesområden, frigöra tid för livets viktiga aspekter och minska trafikolyckor genom förarlösa bilar.

Programledare

Diana Saleh har forskat på FOI och RISE och är nu doktorand på KTH. Tillsammans med den inte lika teknikbevandrade Anders Hofvergård guidas vi genom ny teknik, spännande innovationer och intressanta människor. Podden spelas in i Linköpings självkörande elektriska bussar som trafikerar Linköpings universitet.

Vart lyssnar jag på podden?

Finns där poddar finns, som det brukar heta, och på Spotify. Eller direkt här på sidan.

Upptäck Framtiden med Linköping Science Park! 🚀🎙️

Dyk in i en spännande värld av tekniska framsteg och samhällsutveckling med vår nya podcastserie. Linköping Science Park tar dig med på en resa till framtiden och tillbaka. Sittandes i en självkörande buss styr vi mot framtiden tillsammans.

Varje avsnitt (exakt 21,5 minuter långt – den genomsnittliga pendlingstiden i Östergötland) tar dig genom ett teknikområde som cybersäkerhet, IoT, AI och bildanalys. Du får en begriplig introduktion till tekniken och vi berättar hur tekniken påverkar samhället och dig.

Du möter två nyfikna programledare och experter inom olika områden. Varje avsnitt avhandlar ett område. Totalt blir det 6 avsnitt i den här säsongen.

Gör din pendling eller vardag mer inspirerande och lärorik med Linköping Science Park’s Framtidspodcast!