TechRide 4: Kvantasier

Som vanligt lät vi en AI illustrera avsnittet.

Finns månen när vi inte tittar på den? Inte inom kvantmekaniken i alla fall, om vi ska tro Jan-Åke Larsson, professor vid Linköpings universitet. I det här avsnittet av TechRide ger vi oss in kvantmekanikens värld och frågor oss vad som egentligen är Science Fiction och vad som är verklighet. Mycket av det du du ser i Star Trek från 70-talet finns på riktigt idag (fast vi sakner warp-drift…) och vi använder det i vår vardag. Att prata om kvantmekanik känns ofta som ren Science Fiction. Men vart befinner vi oss om 30 år? Och på vilket sätt har science fiction påverkat forskarna vad de utvecklar?

TechRide: Utforska Framtidens Teknik · TechRide 4: Kvantasier

Medverkande

  • Jan-Åke Larsson, Professor, Linköpings universitet. Min forskning är främst inriktad mot kvantteknologi, kvantinformationsteori och kvantmekanikens fundamenta.
  • Svante Lovén, Universitetslektor, Mittuniversitetet. Forskar inom Science fiction, Viktoriansk litteratur, Litteratur och andra medier.
  • Fredrik Löfgren, robott-expert: Snackar om VR, empatiska robotar och hur tekniken förändrar vårt sätt att leva.

Programledare

Din guide genom denna tekniska djungel är programledaren Diana Saleh, en forskare från FOI och RISE som för närvarande doktorerar vid KTH, tillsammans med den mindre teknikinvigde Anders Hofvergård. Podden spelas in i Linköpings självkörande elektriska bussar som trafikerar Linköpings universitet.

Hur lyssnar jag?

Så var kan du lyssna på detta spännande avsnitt? Enkelt, där du vanligtvis hittar dina favoritpoddar eller på Spotify. Du kan också lyssna direkt här på sidan.

Upptäck framtiden med Linköping Science Park! Det här är TechRide 🚀🎙️
Dyk in i en fascinerande värld av tekniska framsteg och samhällsutveckling med vår nya podcastserie. Linköping Science Park tar dig med på en resa till framtiden och tillbaka. Sätt dig bekvämt i en självkörande buss och följ med oss mot framtiden.

Varje avsnitt tar dig genom olika teknikområden, tex cybersäkerhet, IoT, AI och bildanalys. Få en begriplig introduktion till tekniken och förstå hur den påverkar både samhället och dig. Möt våra nyfikna programledare och experter inom olika områden i varje avsnitt. Totalt kommer det att vara 6 avsnitt i den här säsongen.