Svenska Räddningsprodukter tillverkar och säljer verklighetstrogna räddningsdockor som kan användas till realistiska övningsmoment i fältmässiga förhållanden. Från produktionen i Sala så har nu hela världen öppnat upp sig som marknad för bolagets väldigt efterfrågade dockor.

Det var under Fredrik Forsberg och Patrik Sundbergs arbete som brandmän de upptäckte problematiken med nyutbildade brandmän som kom in i yrket och blev fullständigt chockerade över hur långt ifrån verkligheten deras utbildning hade varit. Något behövde sannerligen göras. Varför kunde inte dockorna bara vara mer verklighetstrogna?Fredrik och Patrik tog saken i egna händer och skapade en egen docka för att kunna använda sig av i träning på brandstationen i Sala, där de arbetar. Sen gick det fort. Plötsligt var de nedringda av andra som ville ha en likadan docka – och vips så var affärerna igång och ett bolag startat.

Deras egna erfarenheter från brandmansyrket tillsammans med ett stort nätverk av kompetenta personer, som bidragit med viktiga insikter, har varit till stor nytta i utvecklingen av bolagets produkter. Med dockorna så kan mycket realistiska övningar genomföras fältmässigt, vilket gjorde att det snabbt öppnade upp sig fler marknader där ett stort behov av dem fanns. Idag arbetar Svenska Räddningsprodukter därför med kunder också inom polis, akutsjukvård, räddningstjänst och militär – och inte bara inom Sveriges gränser. Den norska polisen och det norska försvaret blev några av deras första kunder utanför Sverige. Och efter det så har militärmakter runtom i världen har börjat höra av sig och vill köpa produkterna.

Det har visat sig finnas ett enormt intresse, särskilt inom militär verksamhet, vilket har medfört en stor och snabb omsättningsökning det senaste 1,5 året. Vi har bland annat gjort provleveranser med godkända resultat till den franska arméns specialstyrkor och fått godkänt på fem av dockorna hos NATO vilket resulterat i att de har fått ett “NATO stock number”

Vad är det då som gör att bolagets dockor har blivit en sådan succé?
Till att börja med så handlar det om att de är enormt slitstarka. Modellen PRO är tillverkad i kraftigt, miljövänligt läder med formgjutna detaljer i slitstarkt silikonmaterial, som tål höga temperaturer, samt ledad och viktad proportionerligt i jämförelse med totalvikten. Den är helt enkelt anatomiskt korrekt – vilket inte varit självklart med tidigare dockor som funnits på marknaden. Lägg här till att det går att sätta perifer venkateter i arm/hand, att det finns en realistisk öppen lårbensfraktur med pulserande blödning, en mycket realistisk skottskada med pulserande blödning samt ett integrerat andningsljud, kännbar puls på vänster arm och att den är anpassad för att en nästub ska passa. Ja, då är det inte svårt att förstå den enorma efterfrågan som nu finns.

– Den beter sig väldigt lik en riktig medvetslös person för att sammanfatta det mycket kort men precist, säger Patrik.

Tillsammans med Swedish Scaleups så ser bolaget nu fram emot att få hjälp och stöttning i sin spännande tillväxtresa.

– Den stora utmaningen nu är att kunna möta upp det massiva intresset som finns, både produktionsmässigt och lagerhanteringsmässigt. Och att själva kunna fånga upp upphandlingar för att kunna sälja direkt till de stora aktörerna nationellt och internationellt och inte behöva gå genom återförsäljare som äter upp en viktig del av vinsten. Här känner vi att Swedish Scaleups blir en väldigt bra match i vad vi behöver här och nu för att ta dessa nästa steg, avslutar Fredrik.