Softubes grundare och HR-chef, Oscar Öberg och Lorna McGeown, berättar om sin framgångsrika erfarenhet av att anställa internationella talanger inom mjukvara och hårdvara för musikproduktion. Upptäck fördelarna som detta tillför deras företag och hur det har bidragit till deras framgång.

Vid 44 års ålder jobbar Oscar Öberg fortfarande kvar på sitt första jobb. Han började studera på LiU 1998 och skrev en masteruppsats om en bättre produkt för musikindustrin, som emulerade ljudet från gitarrförstärkare i mjukvara. 2003 startade han ett företag som gjorde detta för andra men efter några år bestämde han sig och hans kollegor för att göra sin egen produkt. Plötsligt tjänade de mer pengar på sin egen mjukvara och senare även hårdvara, släppt 2014. Idag, efter två decennier av framgångar, har Softube etablerat sig som ledande inom sin bransch.

– I början hade vi många studenter som gjorde examensarbeten åt oss, förklarar Oscar. Sedan försökte vi anställa de personer vi tyckte passade för företaget. Vi anställde tre och de är fortfarande kärnan i företaget. Sedan var vi fyra under ganska lång tid eftersom vi fortfarande försökte komma i balans. Runt 2010 började vi gå med vinst och fick då fråga oss själva om vi ville växa. Svaret var ja. Sedan 2010 har vi vuxit till nästan 60 personer.

Softube var från början en arbetsplats med bara män. Man ville gärna ha in fler kvinnor i företaget, men det var en enorm utmaning att hitta dem.

– Vi försöker alltid få in fler kvinnor i företaget, men branschen är väldigt smal. Det är en utmaning för hela branschen, säger Oscar.

Oscar Öberg, VD och grundare av Softube.

En av dem skulle dock bli Lorna McGeown. Född i Storbritannien och med en examen i juridik, utforskade hon en karriär i Sverige och började så småningom på Softube. Med bakgrund inom kontor och projektledning i hemlandet lyckades hon få en tjänst som administrativ samordnare på Softube. I takt med att företaget växte, blev även Lornas roll större och hon utbildades i HR för att så småningom bli HR-chef.

Lorna tycker att ett bra sätt att hitta talanger är att träffa studenter direkt. På så vis lär man känna dem personligen och kan utvärdera deras profiler. När det kommer till specifika rekryteringsstrategier lägger Softube även upp jobbannonser på Linkedin och på flera andra portaler. 

Efter år av tillväxt har Softube ökat andelen mångfald i sin personalstyrka. Fler kvinnor och internationella talanger har anställts de senaste åren. Lorna och Oscar ser detta som en bra strategi för att öppna möjligheter för nya perspektiv och erfarenheter i sina arbetsprocesser.

Att ha ett naturligt intresse för företaget och dess produkter är högst relevant för rekryteringsprocessen, därför söker de också talang i sin kundbas eller är på ett eller annat sätt kopplade till Softube.

Eftersom Sverige är ett litet land nådde Softube ut till en global marknad från början. Det medförde också att det var relativt enkelt att anställa internationella talanger.

Trots vissa utmaningar som följer med att anställa internationella medarbetare ser Oscar detta som en positiv utveckling för sitt företag.

– Det har varit riktigt bra, säger han. Vi känner redan de flesta ingenjörerna i vår bransch i Sverige och speciellt i Linköping, så det har varit fantastiskt att få in nya perspektiv och bakgrunder. Det tillför mer till företaget.

Men självklart finns det också utmaningar. En av de största är att navigera i det praktiska kring migration, såsom boende och att skaffa personnummer.

Trots dessa hinder gör Oscar och hans team allt de kan för att stödja sina internationella medarbetare. De har skapat en lista med hyresvärdar i Linköping för att hjälpa anställda att hitta bostad och arbetar även med att hjälpa medföljande partners att hitta jobb. Softube går in för att göra övergången till Sverige så smidig som möjligt för sina internationella anställda eftersom de inser att de olika perspektiv och bakgrunder talangerna tillför företaget kommer att gynna alla inblandade i slutändan.

Lorna McGeown är HR-chef på Softube.

Ett av Lornas viktigaste bidrag har varit att ifrågasätta huruvida kunskaper i svenska verkligen är nödvändiga för vissa roller. Genom att visa att många befattningar inte kräver flytande svenska har hon hjälpt Softube att växa och ta in olika medarbetare från hela världen.

Lorna menar att det är avgörande att ha en känsla av gemenskap bland internationella medarbetare för att behålla talangerna och främja en positiv arbetsmiljö.

– Att dela erfarenheter och nya perspektiv hjälper företaget med nya sätt att tänka och förbättrar inkluderingen på samma gång, säger hon. För att stödja detta erbjuder Softube svenskalektioner under arbetstid för sina internationella anställda.

En annan möjlighet att rekrytera internationella talanger är genom internationella studenter på Master och Ph.D-nivåer. Dessa studenter är redan i Sverige och kan börja arbeta medan visumprocessen pågår. De har även personnummer och bankkonto, vilket gör det lättare för dem att navigera i boende och andra tjänster. Som ett resultat är de en mycket attraktiv grupp för företag att anställa.

Sammantaget har Lornas erfarenhet och arbete på Softube visat att genom att vara öppna för olika perspektiv och bakgrunder kan företag ta del av en bredare pool av talang och skapa en mer inkluderande och dynamisk arbetsmiljö.

För företag som överväger att anställa internationella talanger är Oscars råd att “bara göra det”.

– Hur svårt kan det vara? Det är bara en massa praktiska frågor och ibland tar saker längre tid än väntat, men det händer med svenskar också. Att hitta rätt person är så värdefullt för företaget och ska vara det viktigaste!

Lorna håller med. Hon råder företag att söka hjälp om de är osäkra på någon aspekt av processen.

– Företag kan hjälpa varandra att förstå olika processer för att få bättre erfarenheter av att arbeta med internationella talanger. Det är också viktigt att arbeta med byråer som hjälper till i migrationsprocessen för att få rätt vägledning, säger hon.

Lorna och Oscar är överens om hur värdefullt det är för företag att hitta rätt person och att det bör vara det viktigaste när man rekryterar.

Lorna betonar också vikten av att ge stöd till internationella medarbetare när de väl är ombord.

– Företag måste förstå att dessa talanger kräver stöd, de är långt borta från hemmet och sin familj och vänner. Att tillåta dem att arbeta från sina hemländer under en tid skulle därför kunna förbättra bevarandet av denna talang. Att också stödja dem med svenskalektioner och allmänna råd om samhället kan bidra till att säkerställa att dessa talanger mår bra och trivs med livet.

Lorna föreslår att företag som vill anställa internationella talanger bör nå ut till andra företag som har gjort samma resa tidigare för att minska rädslan. Genom att lära sig av andra företags erfarenheter kan företag bättre förstå processen och hjälpa varandra att ta sig igenom den.

Sammanfattningsvis kan det sägas att även om anställning av internationella talanger kan innebära vissa utmaningar, är fördelarna med en mer diversifierad och global arbetsstyrka väl värda det. Genom att söka hjälp och stöd, samt vara öppna för nya perspektiv, kan företag framgångsrikt navigera genom denna process och dra nytta av de unika talangerna och idéerna som internationella medarbetare bidrar med.