Varje dag går vi förbi dem utan att tänka på det – namnskyltarna på lägenhetsdörrar och entréer i trapphus och lägenhetshus. De fyller en självklar funktion, men bakom varje uppdatering finns ett manuellt arbete där varje fastighetskötare behöver byta ut informationen. Signostium har nu, i samarbete med Stångåstaden i Linköping, utvecklat en innovativ skyltlösning där solceller som lagrar inomhusbelysning kan förändra sättet skyltning hanteras i flerbostadshus.

Signostiums uppkopplade skyltar bygger på solceller utvecklade av Epishine, vilka drivs av energi från inomhusbelysning. Skyltarna uppdateras automatiskt med rätt information via trådlös uppkoppling med LoRaWAN, utan behov av manuell hantering. Fastighetsskötare slipper därmed tidskrävande byten, vilket sparar både resurser och minskar miljöpåverkan genom färre resor.

“Under testet har vi fått in värdefull feedback från både boende och förvaltare, utöver de tekniska insikterna. Dessa erfarenheter ligger nu till grund för en bredare utrullning av vår lösning,” säger Magnus Larsson på Signostium.

Testprojektet har möjliggjorts genom att Signostium pitchade på Linköpings draknäste under 2024 och fick en testbäddscheck för att gå vidare med testet tillsammans med Stångåstaden.  Testbäddscheckar är ett initiativ som ger små och medelstora företag möjlighet att testa sina innovationer i samarbete med kommunala bolag och delas ut av Linköpings kommun. För Signostium har detta inneburit en viktig chans att knyta kontakter och skala upp sin lösning.

”Tack vare testbäddscheckarna har vi fått en delfinansiering av vår pilot för att genomföra en första iteration av digitala skyltar. Pengarna i sig har självklart varit värdefullt för oss och vi är mycket tacksamma för stödet. Med det sagt har samarbetet med Stångåstaden där vi genomfört piloten i två uppgångar i Ebbepark varit kanske det allra viktigaste och värdefulla. Feedback och diskussioner har inte bara handlat om det tekniska och hur piloten har fungerat, utan även diskussioner runt affärsmodeller och vidareutveckling av hela skyltningskonceptet,” säger Magnus.

Magnus berättar även att de arbetar på slutfasen av att uppdatera designen av skyltarna:

”Ledorden är snyggare, bättre och mer kostnadseffektiv design! Vi kommer bland annat designa om antennen för bättre mottagning och har en ny design som lämpar sig bra för massproduktion och med en lägre tillverkningskostnad. Vi byter även ut det inbyggda batteriet mot en miljömässigt överlägsen lösning från Ligna Energy,” avslutar han.

 Linköpings draknäste:

Ansökan till Linköpings draknäste 2025 är nu öppen – ta chansen att pitcha dina idéer för drakarna i Linköpings kommungäda bolag. Ansök senast 5 mars!

Ansök