Under det senaste decenniet har en boom av startups inom foodtech lockat enorma investeringar och intresse, en trend som nådde sin topp 2022 men som fortfarande är på historiskt höga nivåer. Axel Gruvaeus, Senior Analyst på Kairos Future, har utforskat detta expansiva område genom att studera nystartade företag och patent inom livsmedelsindustrin och under en frukostträff arrangerad av Agtech Sweden, Linköping Science Park och Vreta Kluster presenterade Axel några av insikterna.

I Kairos Futures rapport, Ätbar innovation, lyfts flera betydande trender som förväntas forma framtidens livsmedelsproduktion. Bland de mest framträdande är utvecklingen av växtbaserade protein- och mejeriprodukter, samt bioteknikens potential att skapa grödor med högre avkastning och ökad motståndskraft mot sjukdomar. Ett annat viktigt fokusområde är innovationer inom leveranslösningar som kan göra det enklare och snabbare att nå ut till konsumenterna.

 

Ett konkret exempel på hur ny teknik redan används inom livsmedelsproduktionen är den obemannade butiken Fläskomaten utanför Skänninge i Östergötland. Jeanette Blackert, som driver Blackerts lantbruk med grisuppfödning, berättade under träffen om hur butiken, där kunder kan handla närproducerat kött med hjälp av BankID, blev en framgång. 

“Vi startade upp butiken under pandemin när efterfrågan på närproducerade livsmedel ökade och samtidigt som många ville kunna handla på ett säkert sätt,” berättar Jeanette och tillägger att butiken, som idag omsätter runt en miljon kronor om året, är en av de mest framgångsrika grenarna inom hennes lantbruk.

 

Axel Gruvaeus

 

I Ätbar innovation har Kairos Future tittat på de 1000 hetaste startupsen inom livsmedelssektorn, vilket ger en tydlig bild av vilka områden som just nu är mest attraktiva för investerare och innovatörer. Under presentationen gick Axel dock längre och delade även insikter från patentregistreringar det senaste året, vilket kan ge en indikation om vad som kommer på ännu längre sikt.

“Patentregistreringar fungerar som “svaga signaler”, som kan ge oss en föraning om framtida trender och tekniska genombrott,” förklarar Axel.

Några av signalerna Axel identifierade inkluderar nya odlingsmetoder, som odling ute till havs, robotisering av bevattning genom IoT (Internet of Things), samt innovativa metoder för att framställa proteiner från koldioxid i luften. Han betonade även betydelsen av att förbättra lantbruksmaskiner för att effektivisera produktionen och minska miljöpåverkan.

Frukostträffen, som samlade branschfolk och experter både lokalt på GoTo10 i Linköping och nationellt via den digitala sändningen, tydliggjorde det växande intresset för framtidens livsmedelsproduktion. Diskussionerna visade på den avgörande rollen som teknisk innovation kommer att spela för att möta de komplexa utmaningarna inom livsmedelsindustrin, från hållbar produktion till förändrade konsumentbehov.

Träffen arrangerades av Agtech Sweden, Vreta Kluster och Linköping Science Park.

 

Missade du träffen så ta del av inspelningen här:

 

 

      .