Ett av landets största programmeringsläger för barn och unga, Code Summer Camp, firar tio år. Ingenjörsstudenten Petra Borgström deltog på det första lägret, nu är hon tillbaka som coach. På onsdag öppnar anmälan till årets läger. 

Code Summer Camp – ett läger där barn och ungdomar i åldrarna sju till sjutton år får lära sig mer om teknik och programmering – firar tio år.

–  Lägret startades för att väcka intresse, skapa nyfikenhet och ge barn och unga grundläggande kunskaper inom teknik, IT och programmering. Dels för att kompetensbehovet inom tech redan då var stort, dels då vi vill ge alla barn och ungdomar möjlighet att få en större förståelse för programmering och digitalt skapande, säger Anna Broeders Talent & Community Manager på Linköping SciencePark.

Lägret startades av Linköping Science Park 2015 och än idag är teknik, IT och programmering grunden i lägret och deltagarna får prova på olika programmeringsspråk, göra egna tv-spel och lära sig mer om artificiell intelligens (ai).

– Att fler ska upptäcka teknik, bli intresserade av och få kunskap om programmering och ai är viktigt för hela Sverige och Sveriges framtid. Digital kompetens och kunskap inom teknik och IT kommer inte bara vara viktigt, utan direkt avgörande för framtidens medarbetare, säger Mattias Hellström, projektledare på Skill och för Code Summer Camp.

En som deltog på det första lägret var Petra Borgström. Nu, tio år senare, studerar hon till civilingenjör inom teknisk fysik och elektroteknik och återvänder till lägret – som coach.

– Mina föräldrar är programmerare så intresset för programmering har alltid funnits, men Code Summer Camp öppnade ögonen för hur mycket som faktiskt är programmering och jag minns att jag tänkte att det här är något jag vill fortsätta med – intresset blev djupare. Jag skulle säga att lägret är en av anledningarna till att jag idag studerar till civilingenjör. Att återvända som coach känns både spännande och utvecklande. Att få dela med mig av min erfarenhet och få fler att bli teknikintresserade är en fantastisk möjlighet som jag ser fram emot, säger Petra Borgström.

Lägret, som arrangeras av kompetensföretaget Skill tillsammans med Linköping Science Park, pågår under tre veckor i juni där det under en vecka finns möjlighet att delta digitalt – något som alltid lockar deltagare från hela landet. Onsdagen den 20 mars öppnar anmälan.