Digital kompetens för offentlig sektor medfinansieras av Europeiska unionen.

Bristen på digital kompetens i offentlig sektor är en av de största utmaningarna för att möta framtidens krav. Därför går Linköping Science Park tillsammans med 18 offentliga aktörer samman i ett nytt projekt för att stärka digitaliseringen. Projektet, med namnet Digital kompetens för offentlig sektor, kommer att utbilda 350 ledare och tjänstepersoner inom områden som AI, hållbarhet och samhällspåverkan. Med stöd från EU siktar initiativet på att skapa en offentlig sektor som är redo för morgondagens utmaningar.

Sverige riskerar att halka efter

Projektet bygger på en vetskap om att Sveriges digitala transformation går för långsamt. Detta kan leda till ineffektivitet, bristande service och ökade kostnader i välfärden.

”Vi står inför ett vägskäl. Utan den här typen av satsningar riskerar offentlig sektor att halka efter både i kvalitet och i förmågan att möta medborgarnas förväntningar. Digital kompetens är inte längre en lyx, det är en nödvändighet,” säger Anna Broeders, Talent and Community Manager på Linköping Science Park.

Anna Broeders, Talent & Community Manager, Linköping Science Park.

Livslångt lärande är avgörande

Utbildningen kan liknas vid ett program med flera digitala moduler samt fysiska konferensdagar. De fem digitala modulerna utgår från följande teman:

  1. Power skills och livslångt lärande
  2. Demokrati och offentlig förvaltning i en digital tid
  3. Från digitalisering till AIhot och risker samt teknik och etik 
  4. Digitaliseringens möjligheter och utmaningar i offentliga organisationer
  5. IT i Metakrisen

Det är LiU som är leverantör och genomför modulerna i form av uppdragsutbildning, med andra ord fortbildning till yrkesverksamma. Den första utbildningsomgången startar i mars och deltagarna kommer då att mötas i en fysisk startkonferens. Slutkonferensen sker i december. Mellan dessa arbetar de digitalt med föreläsningar, övningar och verklighetsnära case.

”Att tillgängliggöra kunskap för alla, oavsett var de befinner sig i livet eller karriären, är avgörande. Livslångt lärande är inte bara viktigt för individen utan också för organisationens förmåga att ställa om,” säger Erica Byström, enhetschef för Uppdragsutbildningsenheten vid LiU.

Erica Byström, enhetschef för Uppdragsutbildningsenheten vid LiU, håller en inspirationsföreläsning i systerprojektet Digital kompetens för företagens konkurrenskraft.

Erica Byström, enhetschef för Uppdragsutbildningsenheten vid LiU, håller en inspirationsföreläsning i systerprojektet Digital kompetens för företagens konkurrenskraft.

En gemensam kraftsamling för regionen

Redan under ansökningsfasen anslöt sig 18 offentliga aktörer från Östergötland. Bland dessa finns länets kommuner, regionen och flera kommunala bolag. Under två tillfällen kommer alla deltagare att träffas för gemensamma uppstarts och avslutningskonferenser. Där det även finns möjlighet för erfarenhetsutbyte.

”En av de största styrkorna i projektet är att vi samlar så många olika aktörer. Det handlar inte bara om att lära sig ny teknik, utan också om att förstå varandras utmaningar och hitta lösningar tillsammans,” säger Jessica Lifström, projektledare vid Linköping Science Park.

Jessica Lifström, projektledare för Digital kompetens för offentlig sektor, Linköping Science Park

Linköping Science Parks arbete med livslångt lärande

Projektet är en del av Linköping Science Parks bredare arbete med livslångt lärande, som syftar till att stärka både individer och organisationer. Genom parallella satsningar, såsom Digital kompetens för företagens konkurrenskraft, får företag tillgång till utbildningar inom AI, cybersäkerhet och programmering. Projektet Digital kompetens för offentlig sektor medfinansieras av Europeiska unionen.