Moon Smart Focus grundare, Miko Lazic och vd:n Mathias Farnebo vid årets Örebrogala där de vann priset ”Årets innovation”.

[ingress]Inkubera-bolaget Moon Smart Focus har världsunik teknik med sikte på Hollywood. Företagets smarta fokussystem kan hjälpa filmbranschen att arbeta mer effektivt genom att omtagningar på grund av oönskad oskärpa i det närmaste kan elimineras.[/ingress]

– Att göra en strategi för hållbarhet handlar inte om att kunna sätta en bock i en ruta och sedan gå vidare som att ingenting hade hänt, säger vd:n Mathias Farnebo. För oss handlar det om att skapa konkurrensfördelar och att göra affärer med hållbarhet som bas.

Inom Swedish Scaleups samverkar Inkubera och nio andra företagsinkubatorer och science parks i östra Mellansverige för att stötta företag i sin tillväxtsatsning. Ett av spåren inom Swedish Scaleups är att hjälpa bolagen att bygga strategier för hållbarhet. Christian Ståhlberg är projektledare på Inkubera.

– Det handlar inte om att putsa upp en snygg yta. Men för de bolag som bygger en affärsmodell där hållbarhet blir ett mervärde för kunderna, finns stora möjligheter, säger han.

Moon Smart Focus fick hjälp att ta fram strategin via ett antal workshops där bolaget belystes med utgångspunkt från en serie trender och utmaningar i världen. Strategin beskriver på vilket sätt bolaget kan bidra till en mer hållbar värld på ett sätt som kunder är intresserade av att betala för.

– Det handlar om mycket mer än bara miljön, säger Mathias. Andra områden är exempelvis även arbetsmiljö och ekonomi. Allra bäst blir det om vi kan bygga ett erbjudande som skapar bättre hållbarhet ochökad lönsamhet. Då skapas att ett integrerat och naturligt driv kring de här frågorna som blir hållbart i sig.

Filmbranschen har stora utmaningar inom hållbarhet. Världens alla filminspelningar lämnar ett stort fotavtryck – det är ofta 30–100 människor, mycket utrustning, resor med flyg och direkt påverkan på samhälle och miljö. I genomsnitt produceras endast 4,5 minuter film på en arbetsdag.

– Moon Smart Focus kan användas till att öka effektiviteten avsevärt genom att minska antalet omtagningar, minska övertid, bemanning och tid för förberedelse, säger Mathias. På så sätt kan vår teknik användas av filmbranschen för att nå sina hållbarhetsmål, samtidigt som man frigör resurser för bättre storytelling och skådespeleri. Det är värt att betala för.