Hejsan! 

Jag heter Dania och är tretton år. Jag går i årskurs 8 på Folkungaskolan med science-inriktning. Jag har alltid tyckt att det har varit kul med NO och matte i skolan, men jag har inte riktigt förstått vad man kan göra när man jobbar inom det området. Det var därför jag valde att göra min PRAO på Linköping Science Park.

Min första dag på PRAO:n var jag väldigt nervös, jag visste inte vad jag skulle förvänta mig men så fort jag klev in på DoSpace och träffade min handledare Anna Broeders blev jag bemött på ett jättetrevligt sätt och kände mig genast mindre nervös. 

Under mina två PRAO-veckor har jag fått göra allt från att följa med på olika tech-evenemang och få träffa olika företag i parken till att gå på möten med bl.a. klimat- och näringslivsdepartementet. (Om ni vill veta mer om vad jag gjorde under veckorna och mina ärliga reflektioner kan ni läsa om mina dagar i dagboksformat längre ned).

Sammanfattningsvis har mina PRAO-veckor på Linköping Science Park fått mig att inse hur mycket coolt det finns att jobba med inom tech. Jag uppskattade den öppna och samarbetsinriktade kulturen på parken. Jag träffade många nya människor som var öppna för att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet, och som var ivriga att hjälpa till och stödja andra företag. Stundvis har jag inte förstått allt men jag har också lärt mig att det är många som inte vet allt och att man inte alltid behöver veta allt. För det är väl det som är det fina med “science”? Att det fortfarande finns väldigt mycket att lära sig och att man varje dag får lära sig något nytt.

VECKA 1

Måndag

Den första dagen fick jag hänga med den coola VD:n Lena Miranda en hel dag. Det mesta vi gjorde var att närvara på möten och de var inte alltid helt enkla att hänga med i som utomstående. Lena hade däremot som rutin att förklara vad varje möte skulle handla om innan vi gick in, och den överblicken hjälpte mig att förstå och gjorde det genast mycket roligare. Det var också inspirerande att bara få vara med och få träffa på olika typer av människor och känna på det dynamiska arbetet. Till exempel spelade Lena spontant in en presentation under fikastunden. Det var imponerande!

Tisdag

Idag var det bland annat TECH Tuesday där Jan-Åke från Linköpings Universitet hade en presentation om kvantdatorer. Även om jag och många andra i publiken inte förstod något så var det vissa som var väldigt intresserade. En liten rolig grej idag var att Anna visade mig en imagiCharm, en liten dosa med ledlampor på som man kan programmera figurer på. Den var kul att programmera på för att jag kunde se resultatet av kodandet direkt.  

Onsdag

På onsdagsmorgonen fick jag följa med Ulrika. Dagen började med ett inställt möte vilket istället resulterade i att jag och Ulrika pratade om saker som påverkar klimatet och miljön och hur man kan minska sin klimatpåverkan. Det var en intressant pratstund. Jag fick även reda på en ny grej som heter ChatGPT, det är en chatbot som använder sig av AI (Artificiell Intelligens) vilket var jättecoolt och roligt. Jag fick exempelvis hjälp av ChatGPT för att skriva det här blogginlägget 😛

Efter det fick jag möjligheten att vara med på ett Mentor Meet med mentorerna från deras Reversed Mentorship Program. Sen hade jag fått en uppgift att sortera kvitton vilket var ganska så kul då jag hade ett system och fick göra något praktiskt istället för att bara lyssna på möten.

Torsdag

På torsdag var vi på Pre-LARM på universitetet vilket var superkul. Vi hade en egen station med en utmaning till studenterna. Utmaningen var att bygga det högsta tornet med hjälp av sugrör, och vinnaren fick en lunch med en valfri VD. Det var några studenter som kom till oss och de som gjorde det hade ingen aning om vad Linköping Science Park är. Så det var ju bra att vi var där och berättade vilka Linköping Science Park är. Sen så var jag med Anna på ett möte där hon presenterade Linköping Science Park för ett annat företag.

Fredag

Idag på morgonen hade vi en partner breakfast seminar med AI Sweden och Maxar där olika företag satt och lyssnade på när Maxar presenterade om satellitbilds analyser. Det var lite svårt att hänga med på allt men lärde mig ändå ganska så mycket från det. Det var häftigt att se hur man kan kombinera olika data och presentera det på ett lättare sätt. Till exempel se höjddatan i form av en “3D google maps”.

 

VECKA 2

Måndag

Idag så började Alicia, en ny PRAO elev så då fick jag i uppgift att presentera för Alicia vad Linköping Science Park verkligen är. Det var inga problem då jag har hört så många presentationer om Linköping Science Park. Kan nog säga att jag är expert på det.

Tisdag

Det roligaste som hände idag var att jag fick vara med på eventet LARM. Det var spännande att vara där och väldigt många som kom. Jag och den andra PRAO eleven fick i uppgift att intervjua olika företag som bland annat Kriminalvården, Actia och Mind Road. Det var faktiskt intressant att höra mer om de alla unika företagen och kul att prata med dem.

Onsdag

Dagens höjdpunkt var att Anna höll en föreläsning om Linköping Science Park för studenterna på LiU. Innan föreläsningen berättade också Anna om hur vissa studenter brukar komma på föreläsningar bara för att man får gratis mat. 

Torsdag

På torsdag så fick vi vara med på ett styrelsemöte med Visual Sweden som varade i tre timmar vilket var jättelångt (vet inte hur de klarar av det). Visual Sweden är ett program som beskriver svåra saker med hjälp av visualisering. T.ex. kan vi genom visualiseringar förstå rymden på ett bättre sätt eller hur celler i vår kropp rör sig.

Fredag

Idag var det min sista PRAO dag. Vi fick vara med på olika saker idag. Som bland annat var en presentation om Linköping Science Park för Folkungaskolans gymnasieelever. Sen var vi även med på ett möte med klimat- och näringsdepartementet. Eftersom det var vår sista dag så ville de bjuda oss på lunch.

 

Stort tack för din tid hos oss här, Dania! Vi tycker det alltid är så kul att ta emot praoelever och lyssna in till era tankar och idéer. Kul att läsa om dina lärdomar och hoppas du känner att du får nytta av dom i framtiden!