För att lyckas med anställning av internationella talanger måste svenska företag hantera migrations- och administrationsprocesser effektivt och strukturerat. Genom att förbereda sig noggrant med rätt dokumentation och säkerställa en smidig kommunikation med Migrationsverket kan företag förenkla rekryteringsprocessen. I den här artikeln tar vi del av insikter från Tap the Talent med fokus på hur företag kan skapa en effektiv och repeterbar process för att rekrytera och integrera internationella talanger.
Arbetsgivarens ansvar rörande medborgare utanför EU
Det är viktigt att företag är väl medvetna om arbetstillståndsprocessen för att anställa talanger utanför EU. Att skapa en tydlig och välorganiserad process för att anställa internationella talanger och hantera ärenden hos Migrationsverket är nödvändigt för att lyckas med rekryteringen.
Den huvudsakliga rekommendationen för företag är att förbereda sig noggrant inför alla krav på dokumentation. Det är viktigt att behålla en kopia av alla dokument som ingår i processen och ha information tillgänglig för alla relevanta organisationer om statusen för processen och arbetstillståndet.
Vid anställning av högkvalificerad arbetskraft kan företag få extra stöd inför ansökan om arbetstillstånd – ett stöd som skräddarsys efter företagets behov och den specifika rekryteringssituationen. Läs mer om detta stöd på Migrationsverkets webbplats.
Att anställa studenter vid högskola och universitet
Studenter vid högskola/universitet kan anställas både under och efter sina studier. En student med uppehållstillstånd för studier vid universitet eller högskola får arbeta utan arbetstillstånd vid sidan av sina studier. För att anställa en student efter studierna krävs att personen:
- har ett uppehållstillstånd för studier vid universitet eller högskola
- har klarat minst 30 högskolepoäng eller genomfört en termins forskarutbildning i Sverige
- lämnar in en ansökan om arbetstillstånd innan uppehållstillståndet för studier går ut.
Företag kan söka hjälp hos Teknikföretagen
Teknikföretagen kan hjälpa till med olika typer av ärenden, inklusive nyansökningar, anställningar av studenter, och förlängningar av arbetstillstånd. De hanterar ärenden för högkvalificerade yrken, vanliga ansökningar samt särskilt utredningskrävande ansökningar som berör till exempel nystartade företag och företag med särskilda SNI-koder. Teknikföretagen har kapacitet att behandla upp till cirka fem ansökningar per medlemsföretag och år.
Tips för att lyckas med rekrytering av internationell talang:
Ta hjälp av befintligt stöd
Många företag är ovana vid att rekrytera från tredje land och det kan vara svårt att hålla koll på hur lång tid det tar att få arbetstillstånd. Ta del av Migrationsverkets Stöd till arbetsgivare inför ansökningsprocessen eller kontakta Teknikföretagen för expertstöd.
Håll koll på den globala konkurrensen rörande migrationsprocesser
Vissa andra länder har en enklare process när det gäller högkvalificerad migration än Sverige. När vi konkurrerar om högt kvalificerad talang globalt behöver vi förstå hur andra länder gör sig mer attraktiva med sina strategier för talangattraktion.
Skapa en repeterbar process
Företag behöver skapa ett system och en process som de kan lära sig av och upprepa för att underlätta arbetet med internationella talanger.
Tack till Björn Widlert från Teknikföretagen för insikter kring de centrala stegen som företag behöver tänka på när det gäller rekryteringsprocessen av internationella talanger.