Fem bolag fick möjlighet att pitcha sina klimatsmarta lösningar för drakarna i panelen: Linköpings kommun, Tekniska verken, RISE, Lejonfastigheter, Stångåstaden och Sankt Kors!

“Syftet med dagen är ju att hitta samarbeten, skapa en mötesplats mellan behovsägare och bolag, och skapa möjlighet för bolagen att testa sina idéer i en verklig miljö”, säger Sara Malmgren, hållbarhetsansvarig på Sankt Kors och processledare för testbädd Ebbepark. 

Bolag som vinner drakarnas gillande blir ett steg närmre en testbäddscheck värd 20 000 kronor där man får möjlighet att testa och validera sina idéer med något av de kommunala bolagen i Linköping, med hela staden som testbädd. 

Testbäddscheckar är en del av satsningarna som görs inom ramen för Klimatneutrala Linköping 2030, Viable cities. Syftet är att med stöd av innovativa bolag minska växthusgasutsläppen.

Alla presenterande bolag väckte intresse hos drakarna som nu kommer ta vidare diskussionen för att möjliggöra testerna.

Bland de som pitchade var det bland annat Visiarc som berättade om hur smartare trafikstyrning skulle kunna förbättra klimatet och transporttider inne i Linköpings stadskärna. Juradic Consulting presenterade om deras värmebatterier som kan testas med PCM och hur man med dessa batterier kan spara stora mängder energi.

AKKR8 presenterade sin IoT-lösning som fungerar som ett multiverktyg för att mäta flertalet parametrar; luftkvalitet inomhus, fukt, ljudvolym och nivåmätning för vatten. Addel och Blive hade båda lösningar på hur elbilsladdning skulle kunna förbättras med att exempelvis använda en modul som gör att man slipper onödiga insatser för att gräva liksom enklare betalningsmetoder som utjämning av effektuttag genom smartare elbilsladdning. 

“Det har varit en otroligt lärorik dag! Jag är full av inspiration efter att ha tagit del av startup-företagens engagerande presentationer och deras innovativa lösningar för att minska den mänskliga klimatpåverkan. Bäst var att alla bolag fick intresse från en eller flera drakar.” säger Louise Felldin, Näringslivsdirektör Linköpings kommun och en av drakarna i juryn.

 

Läs mer om Testbädd Ebbepark!