Safe Reaction är Linköpingsföretaget som med hjälp av AI-analys av ljud kan hjälpa till att förebygga inbrott och skapa en tryggare miljö för medborgarna. Vi har pratat med Fredrik Löfgren som ansvarar för utvecklingen av hårdvaran på Safe Reaction.

Safe Reaction grundades formellt 2020 för att skapa trygghet och att förhindra brott och liknande genom att i realtid analysera ljud för att identifiera vad som är på väg att hända, händer eller har hänt. Utifrån detta går det att vidta lämpliga åtgärder och konsekvenser – som att ringa polis, väktare eller ambulans. Valet av att arbeta med ljud istället för bild var på grund av de begränsningar som finns med kameratekniken, exempelvis att det inte går att se runt hörn och att en kamera är mer väderkänslig. Arbetet triggades av en rapport om ljudanalys som kom 2019 och som fångade grundarnas uppmärksamhet. När teamet insåg att de lyckades få en produkt som var mycket bättre än vad rapporten hade åstadkommit stod dom inför ett vägskäl.

–    Då stod vi ju i valet och kvalet ifall vi skulle skriva ett nytt paper, eftersom många av oss har forskarbakgrund, eller om vi skulle starta ett företag – och då grundade vi Safe Reaction, berättar Fredrik.

Teamet i Safe Reaction består av olika kompetenser för bland annat mjukvara och hårdvara. I Göteborg sitter även en ekonom med lång erfarenhet av start-up företag. Bolaget har även en jurist, även verksam vid Linköpings universitet, som arbetar med frågor som kretsar kring övervakning och GDPR . Teamet består även av VD Mattias Lindahl som är professor på universitetet. Fredrik själv, har varit aktiv inom företagande sen ungdomen då han började driva företag redan som tolvåring. Idag sitter han med i Dyno Robotics som bland annat var en av förra årets Proof of Concept vinnare i IndX, och som arbetar med robotar som ska göra livet enklare för människan. Han är även med i Around The Corner som arbetat tillsammans med Facebook och Ericsson med metaversum.

Ljudenheter med fokus på trygghet

Användningsområdena för Safe Reactions ljudenheter är många. Då mjukvaran, som kan streama ljud med hjälp av WiFi eller 4G till en molntjänst, kan separera ljudet och därmed fånga upp flera olika typer av ljud samtidigt skulle det kunna fungera som ett bra tillskott för att skapa en tryggare stadsmiljö, berättar Fredrik. I molntjänsten sitter en avancerad ai som gör analys på ljudet och som per automatik kan larma eller kontakta andra kopplade tjänster, ifall den hör något ljud. Fredrik berättar även att flera ljudenheter uppsatta på samma område skapar en precis geografisk positionering, vilket gör att man kan räkna ut vart en händelse ägt rum.

    Till skillnad från en videokamera som inte kan fånga upp bild utanför dess synvinkel, så kan ljudet fånga upp vad som händer runt hörnet – lite som röntgensyn.

Systemet erbjuder flera fördelar som Fredrik tror att många kommer ha nytta av. Bland annat är det billigare att investera i samt att mikrofoner är mer diskreta – de går att placera på ställen där kameran inte får vara. Exempelvis omklädningsrum, eller hemma hos brukare inom hemtjänsten. Sist men inte minst: ljud kan “se runt hörn” och rakt igenom saker, till skillnad från en kamera, vilket också utmärker produkten.

Med fördelar kommer även utmaningar. Tekniska utmaningar som teamet i Safe Reaction fått tampas med är bland annat att arbeta med väder och vind. Produkten behöver vara tålig i alla slags väder. En annan utmaning handlar om att många mikrofoner som man idag kan köpa i affären är producerade för att filtrera bort brus och onödigt ljud.

    Vi vill ju ha allt ljud och vårt system kan ju upptäcka fler ljud samtidigt, vilket gör det ibland lite klurigt att hitta så kallade “råa mikrofoner”.

Innovationer skapar också nya frågeställningar som man tidigare inte behövt ta ställning till. En sådan fråga är: vad är ett ljud egentligen? Hur ska man ta betalt? Detta handlar om hur man ska ta betalt för funktionen som systemet tillhandahåller, vilket kan vara en knepig fråga att svara på.  

Vad händer härnäst? Pågående samarbete med Familjebostäder och Lejonfastigheter

Tillsammans med Familjebostäder i Göteborg räknar de med att göra tester i en av bolagets fastigheter under kommande år. I Linköping har de en dialog med Lejonfastigheter i syfte att testa tekniken i två av deras skolor. Ett fastighetsbolag är redan klar som kund och kommer testa systemet vid en av sina fastigheter i Kalmar. Nationellt Forensiskt Centrum, har visat intresse för att se om tekniken kan användas för att bygga upp en tidslinje gällande när ett brott har begåtts. Syftet är att man vill kunna fastställa i vilken ordning händelserna för brottet ägde rum. 

    Mikrofonerna är praktiska i och med att den artificiella intelligensen, aldrig tappar fokus och själv kan rapportera till väktare eller SOS alarm ifall den upptäcker ljud under tider där det normalt sett inte ska vara folk eller ljud. Är det ljud på en skola mitt i natten kan man ana att det är något fuffens på gång och därmed vidta åtgärder.

Just skolor är ett område som Safe Reaction ser har ett stort behov av den här typen av teknik. Dock ska man inte dra sig för att kontakta Safe Reaction ifall man upplever sig ha ett behov, vare sig man kommer från skolväsendet eller någon annanstans. 

    Vi är inte inriktade på någon specifik bransch, det är bara att höra av sig om man behöver hjälp, avslutar Fredrik med.

 

Kontaktuppgifter Safe Reaction:

Fredrik Löfgren, Head of Research (Hardware)

Skicka ett mail

Hemsida: www.safereaction.com