Amina, Muna och Idil tillsammans med Hela Galvis på Goto 10.

På Linköping Science Park älskar vi att ta emot prao-elever för att kunna sprida kunskapen om allt häftigt som händer i Linköping vidare. Samtidigt kan vi få nya ögon och input på det vi gör. I december har vi fått ta emot tre fantastiska unga personer som har följt oss och bidragit till vårt arbete. Här är deras reflektioner:

Hej! Vi heter Amina, Idil och Muna, vi är 14 år gamla och går i 8C i Ånestadsskolan. 

Vi har praoat i Linköping Science Park i en vecka. Det hela började med att vi hade en intervju i 7:an med Lena Miranda för ett skolprojekt och efter intervjun så fick vi erbjudandet att praoa hos dem senare i åttan.

När vi kom till Science park så fick vi ett schema över hur vår vecka skulle se ut och vilka personer vi skulle vara med under veckan. De tyckte att det var viktigt att vi gjorde något vi var intresserade av och att vi fick testa på nya grejer som vi kanske inte testat tidigare. Här har vi skrivit vilka tre dagar vi gillade mest under hela veckan.

Måndag:

Vi började direkt med ett måndagsmöte som var jätteintressant. Vi var nervösa i början men snabbt såg vi att det var en härlig grupp där man kunde vara sig själv. De hade roliga skämt och de alla hade intressanta saker att säga, vi alla fick presentera oss och vi lärde oss snabbt. Efter mötet skulle vi vara med Annette men vi fick förskjuta det och Hela gav oss en rundtur i Mjärdevi istället och berättade om olika företag, så som Ericsson. Efter rundturen så fick vi hänga med på ett AI Sweden-möte och så lärde vi oss lite bakgrundsinformation om AI. 

Tisdag:

På tisdagen så fick vi vara med på ett IoT World-event. Här utmanades vi lite att hamna utanför vår komfortzon, eftersom vi fick delta i olika frågeställningar och konversationer med andra i högre status än vad vi har varit med om innan. Det var olika politiker, managers, kommunikatörer och projektledare. De var ödmjuka då de tog sig tid att förklara olika begrepp, tankesätt och hur de skulle utföra projektet samt också frågade om vår åsikt till frågorna. Det var lärorikt att höra om deras idéer och workshops. Vi längtar tills dessa idéer blir till verklighet! Morotskakan var också jättegod. 

Fredag:

Fredagen var väldigt intressant eftersom vi hade en utbildning med Drivhuset då vi lärde oss om olika aspekter man behöver tänka på när man är ledare för ett företag eller organisation. Det var intressant att höra att till och med vuxna människor inser att det är svårt med samarbetet ibland, de har konflikter eller blir osäkra på processen vilket kan rubba deras resultat. Vi har lärt oss att det är inte alltid lätt att bygga upp ett företag och det är inte alltid man får välja sitt drömteam, dock så behöver man tänka på att man inte alltid har svaren till alla livets frågor. Därför blir uppbyggandet av ett företag ett styrande mål med mindre delar av ett sökande mål. Istället ska man tänka på att inte bli passiv när man är osäker, eftersom du som ledare eller kollega kan ha ett stort inflytande på din omgivning på arbetsplatsen. 

Sammanfattning

Denna vecka har varit väldigt lärorik då vi har lärt oss om entreprenörskap som vi behöver senare i 9:an. Vi går i spets, det betyder att vi lär oss entreprenörskap och internationella relationer inom ämnet samhällskunskap. När vi börjar i 9:an ska vi skapa ett UF-företag och med kunskaperna vi har fått med oss från Linköping Science park har vi en ny förståelse. Vi tackar för presenterna vi fått och framför allt, en lärorik vecka.