Hur kan vi attrahera fler internationella talanger till Sverige och tillvarata dem som redan finns i landet? Det är en fråga vi vill utforska tillsammans med dig! Switch to Sweden – The Summit välkomnar nationella, regionala och lokala offentliga aktörer som arbetar med att attrahera och behålla internationella talanger för att säkra framtidens kompetensförsörjning.
Den 16 oktober bjuder vi in dig till en inspirerande dag på Torn1 i Linköping, fylld med spännande presentationer, diskussioner och möjligheter till nätverkande. Lär av andras framgångar och få konkreta exempel som du kan applicera i din egen verksamhet.
Näringslivet är ytterligare en viktig aktör för att behålla internationella talanger. Därför välkomnar vi också företag som redan arbetar med eller är intresserade av att börja rekrytera internationell talang.
För dem som inte kan vara med på plats kommer det att finnas möjlighet att delta digitalt.
När: 16 oktober kl. 10.00 – 17.00 (frukost från kl 10 och efterföljande mingel)
Var: Torn1, Tornbyvägen 1, Linköping. (15 minuters promenad från tågstationen)
Hur: Det går att delta fysiskt och digitalt. Antalet fysiska platser är begränsade till tre personer från samma organisation för att få en så bred representation som möjligt. Det finns ingen begränsning för digitalt deltagande.
För vem: Konferensen riktar sig till nationella, regionala och lokala offentliga aktörer som arbetar med att attrahera och behålla internationella talanger för att säkra framtidens kompetensförsörjning. Även företag som rekryterar internationella talanger är välkomna.
Kostnad: Konferensen är kostnadsfri, men om du uteblir utan avanmälan debiteras en kostnad på 500 SEK. Din plats kan överlåtas om du meddelar arrangören.
Program: Dagen kommer innehålla en mängd olika föredrag som ger konkreta tankar och idéer att ta med hem. Självklart ser vi till att det finns tid för nätverkande! Klicka här för att se programmet.
Hotell: Vill du stanna kvar i Linköping över natten? Boka Scandic Frimurarehotellet med koden PRO10SE så får du 10% rabatt på ordinarie priser.
Koden är endast möjlig att boka med på Scandics hemsida och i mån av plats. Rabattkoden kommer vara bokningsbar mellan 16-17/10-2024. Koden är endast giltig fram tills 3 veckor innan ankomst och går ej att kombinera med andra erbjudande.
Middag: För dem som vill arrangerar vi en middag på kvällen, här står vi för bordsbokning och trevligt sällskap, ni står själva för era mat- och dryckeskostnader. Kryssa i anmälningsformuläret om du vill följa med!
ANMÄLAN: https://switchtosweden.eventreg.se/
17 oktober kl. 9-12
När vi nu har samlat nationella och regionala aktörer som brinner för kompetensförsörjningsfrågan, vill Linköping Science Park och Tillväxtverket även passa på att bjuda in er till en workshop där vi fördjupar oss i integrationen av internationell talang som en del av regionala flaggskeppsprojekt.
Regionala flaggskeppsprojekt syftar till att öka omställningsförmågan i samhället genom att införa nya lösningar, ny teknik och nya affärsmodeller. Ett ytterligare syfte är att stärka det regionala ekosystemet för innovation och tillväxt genom att utveckla förmågan till samverkan. Kompetensförsörjningsfrågan i dessa samhällsomvandlingar är kritisk, särskilt när det gäller att integrera internationell talang som kan bidra med nya perspektiv och kompetenser. En viktig del i detta arbete är att förstå vad som får internationell talang att stanna och trivas.
Vilken roll spelar faktorer som tillgång till omsorg, skola, kulturliv och sociala relationer till att skapa en attraktiv och inkluderande miljö för internationella talanger?
Hur kan vi utveckla effektiva strategier för att attrahera, behålla och utnyttja den internationella kompetensen som en nyckelresurs i våra flaggskeppsprojekt?
Hur kan vi säkerställa att internationell talang känner sig välkommen och integrerad i våra samhällen?
Delta i denna workshop för att utforska dessa frågeställningar och testa det ramverk som har tagits fram för att rigga sådana projekt, för att blicka framåt och bidra till att lösa våra stora samhällsutmaningar genom integration av internationell talang!
Talare
Ann-Louise Larsson
Dalarna Science Park
Ann-Louise Larsson är Projekt- och innovationsledare på Dalarna Science Park. Ursprungligen är hon från Småland men har landat i Dalarna sedan 30 år. Ann-Louise leder innovationsteam för Klimatneutrala Borlänge 2030, och coachar ukrainska flyktingkvinnor till att starta eget företag och egenförsörjning. Hon leder även satsningen In Dalarna som ska platsmarknadsföra och talangattrahera kompetens till Dalarnas industriföretag.
Sandra Slotte
Arcada
Sandra Slotte är specialsakkunnig i internationalisering vid den svenskspråkiga högskolan Arcada i Helsingfors, Finland. Hon har jobbat inom internationalisering av högskolor sedan 2005 och har även arbetat som rekryterare. Som bäst är hon ansvarig för Arcadas verksamhet inom det nationella Talent Boost programmet för att attrahera och bibehålla internationella talanger i Finland. Hon forskar även i arbetsgivarnas attityder till att anställa internationella studenter och alumner, samt samarbetet med övriga nationella, regionala och lokala aktörer i dessa frågor.
Lovisa Bohlin
Business Region Göteborg
Lovisa Bohlin arbetar på Business Region Göteborg som verksamhetsledare för International House Gothenburg. International House är en verksamhet riktad till utländsk kompetens som flyttat till Göteborgsregionen för arbete samt deras medföljande familjer. Här kan man delta i olika events och workshops samt få rådgivning kopplat till tex karriär, studier och integration. International House är ett samarbete mellan Business Region Göteborg, VGR och Arbetsmarknad och Vuxenutbildningsförvaltningen i Göteborgs stad.
Therese Lindkvist
Linköpings universitet och Euraxess
Therese Lindkvist är internationell koordinator vid Linköpings universitet, med fokus på frågor som rör mobilitet av forskare. Hon är dessutom projektledare för Euraxess Sverige, ett initiativ från EU-kommissionen för att främja forskarmobilitet till och inom Europa, som i Sverige finansieras av Vinnova. En fråga som hamnat i fokus extra mycket på den senaste tiden är forskares möjlighet till en karriär även utanför akademin, varför Euraxess i april 2024 lanserade en rapport på ämnet med titeln ”Har Sverige råd att förlora dem?”.
Mats Wessman
Tillväxtverket
Mats Wessman är Senior Project Manager på Tillväxtverket där han arbetat i snart 6 år. Hans fokusområden är regional utveckling och digitalisering. Tidigare har han jobbat på UD med strategisk kommunikation och med Sverigebilden.
Hela Galvis Bonilla
Linköping Science Park
Hela Galvis arbetar som projektledare för det nationella projektet Switch to Sweden, som syftar till att förbättra matchningen mellan högutbildade internationella talanger och företag inom techsektorn i Sverige. Hela har en masterexamen i företagsekonomi med inriktning på strategi och ledning av internationella organisationer från Linköpings universitet och har omfattande erfarenhet från både lokala och internationella näringslivet, med fokus på teknik, marknadsföring och kommunikation.
Anna Broeders
Linköping Science Park
Douglas Washburn
Svenska institutet
Douglas har över 10 års erfarenhet av marknadsföring och varumärkesbyggande av Sverige som talangdestination. Sedan 2022 har Douglas varit chef vid Svenska institutet för Enheten för talangattraktion och exportfrämjande som ansvarar för SI:s arbete med talangattraktion av internationella studenter samt högkvalificerad arbetskraft. Svenska institutet är en myndighet med uppdrag att skapa intresse och förtroende för Sverige utomlands.
Karin Bredin
Linköpings universitet (LiU)
Karin Bredin är docent i företagsekonomi på och hennes forskning och undervisning rör främst human resource management (HRM), organisation, och strategi. Karin är också projektledare vid LiU Uppdragsutbildning, där hon särskilt fokuserar på kompetensutveckling inom teknik och ingenjörsorienterade områden.
Karin kommer föreläsa på konferensen tillsammans med Jonas Söderlund.
Jonas Söderlund är professor i företagsekonomi och forskningsledare inom området strategi och organisation. Han är redaktör för den internationella tidskriften Project Management Journal och publicerar regelbundet om strategi, organisation, personalarbete och lärande i internationella tidskrifter. Han undervisar på kurser i strategi, projektledning och organisationsteori.
Jonas och Karin är följeforskare i projektet Switch-to-Sweden, där de bland annat utforskar internationella studenters erfarenheter och upplevelser av vägen från studier vid svenska lärosäten och in på den svenska arbetsmarknaden.
Desirée Ödén
Skellefteå kommun
Desirée Ödén är doktor i företagsekonomi och näringslivsutvecklare med fokus på kompetensförsörjning på Skellefteå kommun. Hon ansvarar för strategiska frågor kopplade till hur kommunen på bästa sätt ska stötta Skellefteås växande näringsliv i frågor om hur de ska attrahera, integrera och behålla personer med efterfrågad kompetens, både från Sverige och andra delar av världen. Skellefteå är först ut i den gröna omställningen som just nu sker på bred front i norra Sverige och inom de närmsta åren väntas 10 000- 20 000 nya jobb skapas i kommunen. Desirée flyttade själv till Skellefteå från Stockholm för snart tre år sedan för att få vara en del i arbetet med den gröna omställningen.