Note: the date for this event has passed. Please contact the event organizator or info@linkopingsciencepark.se if you have any questions.

From Vallastaden with Love

  • 10 November, 00:00

FROM VALLASTADEN WITH LOVE är ett glokalt event där vi tar vår utgångspunkt i de globala målen, i synnerhet kring hållbarhet och jämlikhet.

Lördagen den 10 november förvandlas Vallastaden till ett kluster av händelser och event i samband med From Vallastaden with Love och GLOBAL IMPACT JAM -en öppen innovationsprocess (se beskrivning nedan).

Under dagen kopplar vi samman världen med Linköping, de stora penseldragen med de små – med insikten om att vill vi skapa förändring så är det med oss själva vi börjar. Genom insikt och kunskapsdelning vill vi inspirera fler till att vara med och bidra till en bättre och mer hållbar värld.


Program

Felleshuset Initativet (nr 98 på kartan)

  • 11.00 Blir världen bättre? Blir Sverige bättre?
    En föreläsning om vikten av att basera sin världsbild på fakta, Staffan Landin, skribent och föreläsare med fokus på global utveckling. Staffan jobbade länge med Hans Rosling och utgår i sina föreläsningar från samma verktyg, data och budskap.

Stefan Landin

  • 12:00 Socialt entrepenörskap
    Louise Berg, social entreprenör och VD på Sibship, ett kommunikationsföretag som lyfter fram mångfald, genus och hållbarhetsfrågor med innovativa lösningar. Med målet att göra världen bättre

Louise Berg

  • 13:00 Alla har missförstått digitaliseringen
    En föreläsning om hur teknologi och digitalisering påverkar demokratiutvecklingen i samhällen och mänskligt beteende. Ashkan Fardost är föreläsare, debattör och investerare

Föreläsningen finansieras av:

Askan Fardos

  • 14:00 Digitaliseringens möjligheter och begränsningar
    Panelsamtal och uppföljning av Ashkan Fardosts föreläsning.
    Ashkan Fardost, Stefan och Beata Holmlid, Anna Lindberg (Corren), Michael Sillion. Moderator: Carolina Olsson
  • 14,45 Panel “Vallastaden 1 år senare”
    Muharrem Demirok , Simon Helmér (Vallastaden EXPO), Andreas Green, Fredrik Törnqvist (VD Stångåstaden), Nicolina Wiklund, boende i Vallastaden.Moderator: Carolina Olsson
  • 15,45 Andreas Green “Tillgänglighet i Vallastaden”

Också på plats i Felleshus Initiativet

Nudgely konsulterar företag och organisationer i hur de kan få individer att ta mer klimatsmarta beslut, och därmed förbättra såväl hållbarhetsarbete som lönsamhet, genom att använda sig av s.k. nudges. Dessa nudges handlar om att ge personer ”en knuff i rätt riktning” vid varje beslutsfattande, och grundar sig i teorier inom beteendeekonomi, samma ämne som gav Richard Thaler nobelpriset förra året. Några exempel på hur detta kan användas genom att applicera beteendeekonomiska teorier:

  • Minska matsvinn och få kunder att välja mer klimatsmarta alternativ i restauranger och matsalar genom att visualisera och presentera alternativ annorlunda
  • Minska elkonsumtion på företag och boenden genom att sända rätt budskap
  • Öka konvertering och genomsnittliga donationer hos biståndsgivare genom att förändra flöde och visualisering

Biodlarna i Flustret informerar och säljer honung.


Felleshuset Illustrationen (nr 97 på kartan)

  • Loppis!
  • Restaurang Jord kör pop-up restaurang och serverar Getkebab från Löt med grönsaker från Paradiset.
  • Agenda 2030 kuberna -en frågesport om de globala målen.
  • Konstnär Madeleine von Nigtevech ställer ut skulpturer, tavlor och keramik
  • Lookformy Lost & Found En plats och digital plattform för utlämning och inlämning för upphittade saker i Vallastaden:

Felleshuset Insikten (nr 99 på kartan)

  • 12:00-12:45 Bildandet av en boendeförening i Vallastaden
    Workshop för Vallastadens kreativa eldsjälar. Nu har stadsplanerarna och byggherrarna gjort sitt, så nu är det upp till oss boende att göra området levande och trivsamt. Vallastaden har verkligen potential att erbjuda mer än bara ett boende men det krävs initiativ och samordning.Den här workshopen är för dig som har åsikter och idéer om vad vi skulle kunna göra här och kanske även viljan att själv aktivt delta i aktiviteter och/eller samordning.Tanken är att workshopen resulterar i ett informellt råd med några eldsjälar som i förlängningen bildar en boendeförening. Denna ska inte bara kunna samordna olika aktiviteter utan även vara de boendes språkrör gentemot, kommun, byggherrar och andra intressenter.Workshopen hålls av Torsten Rosell, i felleshuset Insikten på Lärdomsgatan 16 med start kl 12.00 och beräknas pågå ca 45 minuter. Är du intresserad men har förhinder att närvara, så anmäl gärna ditt intresse att delta framöver till torsten@tripart.se
  • 13-17 Workshop med Framtidsnavigatörern
    The Future starts here! Hitta ditt sammanhang bland de nya ekosystemen för hållbar innovation. Lär känna den nya världen med impact-entreprenörer och investerare som nu bygger det 21:a århundradets innovationsdrivna ekonomi och demokrati. Framtidsnavigatörerna kopplar upp Linköping och Vallastaden med världen. Skapa din framtid med oss!
  • 11-17 Konstnären Robert Hilmersson ställer ut tavlor.
  • 11-17 Cykelevent
    Haga Cykel, vintercyklingsvent. Utgår från utanför Felleshus Insikten
    Specialpris på Vinterdäck + gratis montering
    Gratis besiktning av cykel
    Cykelshowroom och bra priser.
    Bra vår/höst/vinter handskar
    ​Bra deal på MIPS hjälmar
  • 11-17 Konstnär målar väggmålning live i lägenhet i anslutning till Felleshuset Insikten

Glorientering

Plats: Runt i hela Vallastaden

17 mål Glorientering – en nutidsorientering för framtiden.

Glorientering bjuder in till en lustfylld orientering som förenar nytta med nöje och passar det flesta åldrar. Orienteringen har sjutton kontrollstationer var och en representerar ett globalt mål.

Hur gör man för att Glorientera?

  1. Knappa in GLORIENTERINGS-skyltens koordinater på en karta i din smartphone för att få den utmarkerad.
  2. Hitta skylten i terrängen.
  3. Notera den bokstav som finns på skylten och uppmärksamma på vilket av de 17 globala målen som ikonen representerar. Placerade i rätt ordning (1-17) bildar bokstäverna ett lösenord kopplat till hållbarhetsarbete.

Guidningar

Ledda av Linköpingsexpo kommer det ske guidningar i Vallastaden under dagen. Utgår från Flustret

Starttider:

  • 11:30
  • 13:00
  • 14:30.

Munkvagn

Kaffe & varma munkar finns på plats!


Mäklare öppnar upp för visningar

  • STÅNGÅSTADEN visar upp Drömlägenheten och kommer ha tält/ansiktsmålning/Ballongvikning utanför denna.
  • LÄNSFÖRSÄKRINGAR FASTIGHETSBYRÅ är på plats i området.
  • SVENSK FASTIGHETSFÖRMEDLING: Lördagsöppet i bobutiken på Kunskapslänken 62 kl11-17. Vi berättar om bostadsläget i Vallastaden och erbjuder visningar av Brf Integralen!
  • PEAB är på plats i området.

Hur kommer jag dit?

  • Att cykla tar ca. 12 minuter från stan
  • Buss 4 tar 13 min från Trädgårdstorget. Köp biljett för 25kr via Östgötatrafikens app, där du kan betala med swish.
  • Parkeringsplatser finns i parkeringshuset Flustret (14 kr/tim) eller vid den grusade planen bortanför Vallastadens skola (5 kr/tim)

GLOBAL IMPACT JAM

Global Impact Jam arrangeras parallellt med From Vallastaden with love. Det är en öppen innovationsprocess som tar fokus på de 17 globala mål som världens ledare förbundit sig till i syfte att nå fyra fantastiska saker fram till år 2030. Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter i världen. Att lösa klimatkrisen. Att främja fred och rättvisa. Genom de globala målen för hållbar utveckling kan det här uppnås för alla människor. Om målen ska fungera måste alla känna till dem.

För att vara med och dra vårt strå till stacken i Sverige och Östergötland har vi därför skapat Global Impact Jam. Vi vill informera, inspirera och få fler företag att engagera sig i hållbar utveckling. Genom Global Impact Jam genomför vi en “open innovation”-workshop för att bidra med nya lösningar till världens främsta utmaningar. De konkreta utmaningarna som vi jobbar med under helgen kan komma från företag eller offentliga verksamheter. Vår ambition är att ha 3-5 utmaningar per år, men första året börjar vi med en.

Årets utmaning kommer från Nira Dynamic, ett mjukvaruföretag som arbetar inom området trafiksäkerhet. Nira har valt ut mångfald med fokus på jämställdhet som sitt primära mål. Varför? Nira vill bredda sin rekryteringsbas. För att mångfald berikar. Med olika bakgrund, kompetens och erfarenhet i en grupp ökar tendensen att lyssna, förstå och diskutera problem och möjliga lösningar. Det kommer flera olika infallsvinklar och förslag till fortsatt arbete och bolaget blir mer innovativt. NIRA går från en snäv rekryteringsbas till ett bredare urval från vilken de bästa talangerna kan hittas. Det blir dessutom en roligare arbetsplats. Därvör vill NIRA bidra till att öka mångfalden och jämställdheten i samhället. Knäcker vi koden jämställdhet så tror vi att vi också tar ett stort steg i riktningen mångfald.

För att lösa denna utmaning kommer ett team om 20 talanger med olika kompetenser, erfarenheter och bakgrunder att rekryteras in till helgen den 9-11 November. Gruppen kommer att ledas genom en designad innovationsprocess för att komma med kreativa lösningar för hur NIRA i framtiden ska lyckas bredda sin rekryteringsbas.

9/11 Fredag – Kick off för tävlande och co-creators
10/11 Lördag – “Open innovation workshop” -Parallella föresläsningarpå temat globala målen
11/11 Söndag – “Open innovation workshop” -Pitcher and award ceremony