Lanseringen av stämmarappen Pro Guitar Tuner slog an ett behov hos gitarrister världen över. De två grundarna av Pro Guitar, Johannes Larsson och Rickard Östergård, har visat sig ha ett gott öra för publikens röster allt eftersom företaget har expanderat. Idag erbjuds flera musikrelaterade tjänster och produkter – allt för att såväl nybörjare som proffs ska nå nästa nivå! I startgroparna finns verktyget Songally som redan nu finns ute som prototyp.

Allt tog sin början 2011. De två grundarna av Pro Guitar, Johannes Larsson och Rickard Östergård, berättar hur de utvecklade den första versionen av stämmarapplikationen som ett gemensamt passionsprojekt för att förena sitt stora musik- och teknikintresse. De är båda ingenjörer och förutom att spela dagligen, bygger Johannes även gitarrer.

 • Applikationen lät användaren stämma sitt instrument via webbläsaren och datorns mikrofon, berättar Johannes. Det var vi först i världen med. Vi hade själva saknat en sådan enkel och tillgänglig lösning och genomslaget blev enormt. Så stort att vi snabbt insåg att vi borde starta ett företag kring tjänsten.

Pro Guitar Tuner är ett gratisverktyg som fungerar för både akustisk och elgitarr, såväl som för ett flertal andra stränginstrument. Responsen på den initiala lösningen blev överväldigande positiv och användarbasen växte snabbt ut på den internationella scenen. Men det fanns ett problem – musiker har inte alltid tillgång till en dator när de vill stämma sitt instrument. Duon insåg att verktyget behövde flytta in även på mobilen och surfplattan för att få verkligt genomslag.

 • I samband med att vi förbättrade webbversionen och utvecklade applikationen för mobilplattformarna, tog vi också steget att satsa heltid på företaget, säger Rickard. 2017 innebar den officiella starten för företaget Pro Guitar.

Som en klart lysande stjärna bland framtidens tillväxtföretag, deltog de 2017 i LEADs Venture Arena med en kort pitch av affärsidén. Under samma år tog företaget även stöd i LEADs verksamhet genom affärscoacherna Stefan Asplund och Gunilla Åberg. Här fortsatte de att förfina affärsidén och bygga ut sitt nätverk för att nå nya kundgrupper.

 • Vi har idag 3 miljoner aktiva användare i 195 länder, säger Johannes. Användarbasen växer exponentiellt och är närapå 8 miljoner unika användare per år. Vad som är en aktiv användare beror på hur du räknar aktivitet – vissa använder applikationen dagligen, andra då och då och några så sällan som en gång om året.

Med sitt tidiga internationella engagemang kom stämmarapplikationen ofta på tal i olika nätverkande sammanhang. Ett sådant var vid en gitarrfestival i Uppsala redan 2014, då de för första gången kom i kontakt med Pro Guitars tredje huvudman – artisten Emil Ernebro.

Emil kompletterar ensemblen

Johannes ställde vid eventet ut sitt senaste gitarrbygge och när Emil kom förbi montern och provade gitarren började de också prata om allt möjligt. Bland annat den stämmarapplikation som Johannes och Rickard höll på att vidareutveckla.

 • Johannes var ödmjuk men mellan raderna kunde jag utläsa hans övertygelse om att det digitala verktyget var det bästa på marknaden, berättar Emil. Det tyckte jag stämde väldigt väl när jag senare provade på applikationen.

Johannes och Emil fortsatte hålla kontakten och diskussionen i gång. När Pro Guitar stod i startgroparna med sitt diskussionsforum för gitarrister, kom Emils namn upp. Den kontakten kom även att leda till utvecklingen av utbildningsportalen med videolektioner för musiker i alla nivåer.

 • Jag är gitarrist och musiker i grunden, säger Emil. Och jag har en stor följarskara i sociala kanaler, där jag arbetar aktivt med att skapa nytt innehåll. Jag hade dessutom just börjat lägga upp gitarrlektioner när förfrågan kom om att gå in i Pro Guitar.
 • Med Emil fick vi ett ansikte utåt och en bra direktkontakt med våra kunder, säger Johannes. Det var tydligt för oss att Emil besatt en kompetens som jag och Rickard saknade; en synlighet och relevans i sociala kanaler och en förmåga att omvandla musikteori till lättillgängligt innehåll för vår kundgrupp.
 • Kombinationen av oss tre är något vi tror starkt på, fyller Emil i. Min synlighet, Johannes och Rickards tekniska expertis och vår delade passion för musik.

Swedish Scaleups hjälper oss att zooma ut

Med utbildningsmaterial och diskussionsforum etablerat följde snart nästa steg i tillväxten. Under 2022 ansökte Pro Guitar till acceleratorprogrammet Swedish Scaleups. De blev antagna och matchade med coachen Johan Lyreborn, tidigare VD och grundare av Linköpingsföretaget Configura.

 • Vi har arbetat med vår tillväxtplan och genomgått en så kallad Mini-MBA, säger Johannes. Det mest givande har ändå varit diskussionerna med vår coach. Johans personlighet kompletterar oss väldigt bra; Han har en rak framtoning och är realistisk kring framtiden, strategier och roller.
 •  Det har varit värdefullt att ta stöd i Johans kunskap i att växa bolag och erfarenhet av att hantera personalfrågor, säger Emil. Med en expert utifrån kommer möjligheten att zooma ut till ett övergripande perspektiv.
 • När vi har kunnat lyfta blicken i vår planering har vi också kunnat utarbeta långsiktiga strategier för att hålla samsyn i bolaget, så att när vi växer strävar vi åt samma håll, säger Rickard.

Målet är att växa snabbt och företaget står inför att rekrytera sina första anställda i höst. För att göra det behövs externt kapital och med stöd av Swedish Scaleups förs nu diskussioner med potentiella investerare.

 • Vi har tidigare valt att växa verksamheten organiskt och även om det går bra för oss, räcker det inte till för de åtgärder som ska göras nu, säger Rickard. Resursbristen innebär att mycket handlar om att släcka bränder. När du fastnar i det administrativa finns inte tiden att tänka stort och göra en längre strategi. För att få mer fart behöver vi fler medarbetare inom en rad kompetensområden; utveckling, sälj och marknad för att nämna några.
 • Vi är tre taggade personer med en stor passion för det vi gör, säger Emil. Men som småbarnsfäder är det ibland utmanande att hantera en tillväxtplan när livspusslet också ska gå ihop. I höst är vi alla tillbaka från föräldraledighet och timingen för att skala upp är rätt.

På höstens agenda står också lanseringen av företagets nya tjänst, Songally. Applikationen är utformad för att hjälpa människor att lära sig att spela sina favoritlåtar på vilket instrument som helst, i perfekt harmoni. Den är fullmatad med smarta funktioner och kraftfulla resurser som underlättar skapandeprocessen för både nybörjare och proffs. En alpha-prototyp delas redan nu med ett urval användare och återkopplingen är rungande positiv. Det stundar helt enkelt spännande tider framöver för Pro Guitar.

 • Som b2c-företag i en värld fokuserad på b2b, ser vi fördelen i att lättare kunna sticka ut med vårt erbjudande, avrundar Johannes. Vi har kunnat delta i Swedish Scaleups och dra nytta av att konkurrensen om talang är mindre än det varit med annat fokus eller i en annan, större region. Närheten till Linköpings universitet, som ju också finns i Norrköping, gör det också enkelt att komma i kontakt med ny kompetens. Vi ser alla fram emot att stärka personalstyrkan och komma ännu närmare våra visioner.

Vill du testa Songally?

Registrera dig här för att få tidig åtkomst: https://songally.proguitar.com/register?release=closed-alpha

Snabba frågor till Pro Guitar

Vad drivs Pro Guitar av?

 • Vi tror på att bygga upp och bygga ut vårt team med starka kompetenser som kompletterar varandra och hjälper oss att bredda vårt erbjudande och vår målgrupp.

Vilket avtryck skapar Pro Guitar?

 • Musik är till för alla, och vi är engagerade i att göra det enklare än någonsin att lära sig att spela och utveckla sin färdighet. Genom att fortsätta vara lyhörda och ha en öppen dialog med våra kunder, kan vi också hjälpa dem att nå sin bästa potential.

Tankar om Östergötlandsregionen?

 • Det är en bra region för företagande, med omfattande stödsystem som t.ex LEAD, Almi, forskningsparkerna och Swedish Scaleups. Med det stora universitetet som finns i både Linköping och Norrköping underlättas också kontakten med nya talanger.

Fakta Pro Guitar

Produkt: Stämmarapplikation för stränginstrument, onlineklasser för musiker och ett omfattande forumnätverk för gitarrister

Grundades: 2017

Omsättning: 3 Miljoner, 2021

Ort: Kontor i Norrköping, arbetsorter inkluderar idag också Göteborg och Växjö