Från att förra året ha besökt mässan deltog IoT World i år som utställare på Stockholm Smart City, Infratech & Nordic Mobility Conference & Expo – och vilka dagar vi har haft!

Första dagen började med fascinerande morgonseminarier. Sveriges första astronaut, Christer Fuglesang, delade med sig av sina erfarenheter från rymdresan och framtida visioner såsom gruvdrift på asteroider och metoder för att sänka världstemperaturen med hjälp av ett rymdsolskydd (space sunshade). Jonas Birgersson, ordförande för ViaEuropa, diskuterade energigemenskaper och energidelning för att utveckla smarta fastigheter. Mässans andra dag innehöll en inspirerande föreläsning av Micael Dahlen, professor i ekonomi och känd som lyckoprofessorn. Han väckte tankar om att leva lyckligt och göra det man älskar, och betonade vikten av att ta pauser i livet för att hitta inspiration och nya riktningar.

Att förkovra sig i senaste nytt om framtidens uppkopplade och smarta städer slutade såklart inte där. Trendspaningar som vi tagit del av är hur vätgas blir en allt större spelare i branschen och hur det kan användas som drivmedel. Energilagring och solenergi har också varit mycket i ropet, ett exempel är bland annat på hur en stad kan anpassa sin belysning efter naturen på olika sätt. Andra insikter vi tar med oss från mässan inkluderar Ukrainas digitala resiliens och förmåga att anpassa och informera sina medborgare och besökare i orostider med hjälp av en smart app, innovationer inom framtida matproduktion och mikromarknader för balansering av energisystem.

Sammanfattningsvis har det varit väldigt givande för IoT World att ställa ut på mässan och synliggöra vårt kluster och informera om vad vi gör. Vi har gett tre av våra medlemmar, AKKR8, Labatus AB och ROSSAKER, chansen att ställa ut tillsammans, vilket exemplifierar en av alla möjligheter som medlemmarna kan ta del av. Även flera andra av IoT Worlds medlemmar närvarade på mässan: Aspire AB, AFRY, Edeva, Tre, RISE Research Institutes of Sweden och Wideco Sweden AB.

“Att kunna stå tillsammans med IoT World är fantastiskt för oss som ett litet företag. Det gör oss mer trovärdiga när vi har IoT World i ryggen. Vi har hittat många bra samarbeten både i och utanför montern, särskilt med Rossaker som också ställde ut,” berättar Ulf Seijmer, CTO, AKKR8.

“Vi har knytit många kontakter med rätt personer under dessa dagar som vi ser fram emot att ta vidare,” berättar Stefan Karlsson, VD, ROSSAKER.

Vi i IoT Worlds klusterledning ser också att det fortfarande är stort intresse för IoT och att vidden av tillämpningar är många, i flera olika branscher, både bland alla utställare vi minglat med men också de som besökt vår monter.