(Detta pressmeddelande är skrivet av DAZOQ AB.)

Siemens Energy i Finspång och Väderstad AB är två av techföretaget DAZOQ AB:s senaste kunder, detta tack vare en av de innovativa mötesarenor som arrangeras i regionen. 

DAZOQ mötte Siemens Energy och Väderstad AB på pitchdagen IndX 2022, en startup-arena för Industri 4.0 där stora industribolag från regionen sammanstrålar med innovativa startups. IndX faciliteras av Linköping Science Park och samarbetar med fyra storbolag i regionen: Husqvarna Group, Toyota Material Handling, Väderstad AB och Saab.

Väderstad, ett av världens ledande företag inom jordbearbetning och sådd, samarbetar med DAZOQ för att energieffektivisera företagets anläggning i småländska Överum, Väderstad Components, där slitdelar till företagets produkter tillverkas.

– Samarbetet ger oss möjlighet att testa ny teknik i vårt arbete med energieffektivisering. DAZOQ hjälper oss på vägen med vad som är möjligt att mäta och hur vi ska använda resultaten. Vi är mycket nöjda med samarbetet så här långt, säger Elin Iseskog, ansvarig för hållbarhetsarbetet på Väderstad.

DAZOQs system fungerar som en pulsklocka för energi i industrin. Med ett molnbaserat energihanteringssystem i realtid, visualiseras energianvändningen på maskinnivå. 

– Det är oerhört glädjande att se hur IndX skapar förutsättningar, säger Lena Miranda, vd för Linköping Science Park. Våra stora industrier behöver samarbeta med innovativa startups som bidrar med nya lösningar, produkter och arbetssätt för att de ska bibehålla konkurrenskraft. Våra startups behöver kravställande kunder att växa med i utvecklingsfas, och goda referenskunder för att kunna skala upp försäljningen. I detta fall är det en perfekt match, som både genererat en affär – och skapar goda förutsättningar för att minska industrins klimatavtryck framåt.

DAZOQ startade 2020 som ett resultat av grundarnas examensarbete vid Linköpings Universitet. I slutet av 2021 kommersialiserades lösningen och idag har DAZOQ 50-talet kunder inom process- och tillverkningsindustri Sverige. 2023 påbörjas internationell expansion där de första stegen redan tagits mot den tyska och holländska marknaden.  

– Vi älskar våra kunder och vill gärna växa med dem ut i världen. Siemens Energy och Väderstad är två fantastiska företag med stor impact i Europa och världen och vi har lärt oss mycket från vårt samarbete, säger Dominic Sabin Francis, COO och marknadschef DAZOQ AB.