Med stöd av testbäddscheckar från Linköpings kommun har Addel genomfört en teoretisk studie som visar potentialen för minskade utsläpp av växthusgaser med deras nya innovativa överföringsmoduler för eldragning.
Addels lösning innebär att elektriskt kablage kan installeras utan grävning, vilket sparar både tid och pengar samt minskar klimatpåverkan. Modulerna skyddar kablarna från mekanisk åverkan och möjliggör snabb elektrifiering av offentliga ytor, samtidigt som de gör stadsplaneringen mer flexibel inför framtida behov.
“Våra moduler kan användas i en rad olika sammanhang, inte bara för laddstationer,” berättar Per Ranch, vd på Addel. “Den stora fördelen är att det går att bygga ut successivt, en laddstation i taget, i stället för att behöva göra stora investeringar som kan bli dyra i början.”

Modulerna är gjorda av återvunnet järn. Elledningar och kopplingar läggs i de rektangulära hålen för att hålla modulerna på plats i marken och bygga ett stabilt underlag för laddstolpar.
Den genomförda studien, där klimatpåverkan från Addels produktionsmetod bedömdes, har utförts i samarbete med Research Institutes of Sweden (RISE). Studien bygger på litteratur- och databassökningar för att ge en översiktlig bild av utsläppen i respektive scenario. Även om studien bara är ett första steg, ger resultaten viktig input för Addels fortsatta utvecklingsarbete.
Förutom att de nya modulerna gör det möjligt att undvika de omfattande markarbeten som grävning innebär, med tillhörande koldioxidutsläpp från maskintransporter och arbetsmoment, indikerar studien att Addels metod är lämpad för stegvis och flexibel utbyggnad av infrastruktur. Per Ranch ser positivt på resultatet:
“När det blir enklare och billigare att bygga ut laddinfrastruktur går omställningen också snabbare.”
Projektet var ursprungligen tänkt att omfatta både en teoretisk studie och en fysisk installation i verklig miljö. På grund av externa omständigheter fick dock fälttestet skjutas upp och ersättas av labbstudier. Dock är ett projekt i gatumiljö redan igång i Västerås. Nästa steg är nu att genomföra en praktisk installation i Linköping där modulerna testas i en verklig miljö. Per Ranch berättar att de arbetar för och hoppas på etablering i Linköping.

En visualisering av en laddplats med.
Har du en idé som kan bidra till att minska klimatavtrycket? Passa på och sök testbäddscheckar där du får möjlighet att få stöd på 20 000 SEK för att testa och verifiera dina idéer. Läs mer och ansök: