Igår, den 10 april, hade vi förmånen att delta i ett studiebesök hos Actia tillsammans med Kvinternet-nätverket. Kvällen inleddes med presentation om IoT World av Ulrika Johansson och Maja Meurling som informerade om East Sweden Tech Women. Under kvällen fick vi chansen att sammanföra två kvinnliga nätverk för att skapa en plattform för att etablera nya kontakter och skapa en arena för möten.

Christian Sahlén, VD för bolaget, delade med sig av hur de jobbar med kommunikationslösningar för bilindustrin, marknadsperspektiv och deras ACU6-enhet som sitter i en stor del av världens bilar. Enheten samlar in data från sensorer som finns i bilen och mjukvaran används i väldigt många tillämpningar, till exempel för att ringa SOS Alarm vid en krock. Actias teknik finns även i kollektivtrafiken i inpasseringssystemet som hjälper till att hålla koll på antalet passagerare i bussen, samt detektorer som kan känna av ifall tumult och otrygga situationer uppstår, då kan en kamera aktiveras för att börja samla in information. 

Under en rundtur i produktionsanläggningen fick vi insikt i tillverkningsprocessen för kretskort och fick möjlighet att ställa frågor till produktionsledaren Jörgen Angbratt. Dessutom fick vi se spännande exempel på hur Actias teknik kan tillämpas på andra sätt än i bilindustrin, som att mäta volymen i öltunnor för vattenrening – ett tydligt exempel på bredden av kunder Actia jobbar med.

 

Missa inte kommande event där vi kommer diskutera hur Internet of Things (IoT) kan användas för att skapa jämlikhet den 3 oktober