Elementrics uppkopplade droppmatta har flera olika användningsområden - både i fastigheter och i vårdbranschen. På bild: Fredrik Lindell, VD på Elementric.

Elementric är bolaget som vill stävja vattenläckage i bostäder för alla. Genom sin smarta droppmatta kan fastighetsägare få koll när vitvaror börjar läcka och kan på sikt minska kostnaderna med miljoner. Fälttester inom vården har också genomförts för att upptäcka urininkontinens i sängar.

Elementric grundades officiellt 2021, men vi ska backa bandet ända till 2016 när bolagets grundare Fredrik Lindell själv drabbades av återkommande vattenskador i sin bostadsrättsförening.

“Det var frustrerande att det inte fanns ett bra sätt att upptäcka läckorna på och det blev väldigt dyrt för alla inblandade. Så jag valde att ta saken i egna händer,” berättar Fredrik. 

I samband med detta träffade Fredrik sin framtida kollega Alexander Wheeler som precis hade börjat utveckla en uppkopplad produkt som kunde mäta luftkvalitet. Affärsmässigt tycke uppstod och de bestämde sig för att göra ett business case om att upptäcka droppläckage och på den vägen är det.

Vatten- och frysskador för flera miljoner

Varje år registreras omkring trehundratusen vattenskador till Nordiska försäkringsbolag. Skadorna uppkommer främst i kök där droppläckage från otäta kopplingar och spruckna ledningar i vitvaror samt frysskador är vanliga orsaker, men det som utgör den största orsaken är kondens från kylskåp. Förutom att vara ett kostsamt problem finns det även sociala och miljömässiga perspektiv att reflektera över.

“Fukt bildar mögel som gör att risken att utveckla astma och mögelallergi ökar, och drabbar våra barn värst. Det är också ett klimatproblem eftersom ett vattenskadat kök som behöver renoveras resulterar i över 250 kilo koldioxidutsläpp,” berättar Fredrik.

Droppmattan – flera olika användningsområden

Elementric har utvecklat en uppkopplad droppmatta tillverkad i textilmaterial. Droppmattan som har en inbyggd läckagesensor får plats under kylskåp och inuti diskbänkskåp med möjlighet att ansluta en extern sensorkabel. När mattan eller kabeln kommer i kontakt med några droppar vatten skickas trådlösa signaler till Elementrics app som informerar om läckage uppstått. Mattan drivs på batterier och är uppkopplad via LoRaWAN-nätet.

Förutom att detektera droppläckage i fastigheter och skrymmande utrymmen har även Elementric andra möjliga appliceringsområden. Med sin expertis i storskalig utrullning och övervakning av sin läckagesensor skapar det möjligheter för Elementric att implementera samma lösningar inom vårdbranschen för att upptäcka urininkontinens i sängar.

“På samma sätt som i köket, används mattan och sensorkabeln i sängen istället, där sensorkabeln kan läggas under lakanet. Den känns inte och stör inte. Om vätska kommer på kabeln skickar den signaler till appen som kan informera vårdpersonal om att ett byte behöver göras,” berättar Fredrik.

Det här sättet att arbeta på har potential att dels kunna bespara vårdpersonalen tid och dels ge en bättre livskvalitet för brukarna som inte behöver få sömnen störd i onödan. 

Fälttester är genomförda men Elementric jobbar på att få ut idén till vårdboenden som vill testa produkten. Genom sin beprövade erfarenhet av att installera LoRaWAN-sensorer för fastighets- och försäkringssektorerna har det gett dem de nödvändiga färdigheterna för att kunna anpassa sin teknologi till nya områden.

“Genom att utnyttja vår avancerade sensorteknologi och robusta övervakningssystem kan vi avsevärt förbättra läckagedetekteringen inom vårdmiljöer, vilket säkerställer ökad trivsel och effektivitet,” berättar Fredrik.

Det händer mycket hos Elementric och målet framåt är att fortsätta utvidga det innovativa tillvägagångssätt till nya sektorer, och säkerställa att teknologin fortsätter att leverera värde och skydd där den behövs.

 

Mer om Elementric:

Elementric upptäcker vattenläckor i tid

Bolaget är medlemmar i IoT World – bli det du med!