TechRide Cybersäkerhet

Som vanligt lät vi en AI tolka avsnittsbeskriviningen. Vi gissar att det är den självkörande bussen på väg ut för ett stup påverkad av någon form av digital attack. Draken känns däremot lite mer oklar.

Vid FOI i Linköping finns en av Europas första och största cyberanläggningar. Anläggningen kallas för Crate och här bygger de upp komplexa IT-miljöer, såsom styrsystem för samhällsviktig verksamhet, som vi kan utsätta för cyberangrepp och andra cybersäkerhetsscenarier under kontrollerade former.

I en autonom buss rakt in i framtiden lär vi oss mer om nya sårbarheter i samhället som uppstår när allt mer digitaliseras. Kommersiella och offentliga organisationer blir dagligen utsatta för attacker. Så hur gör vi i Sverige för att skydda oss? Föjl med på besök på träningsanläggningar, utbildningar vid Linköpings universitet och få några praktiska tips på vad du kan göra.

TechRide: Utforska Framtidens Teknik · TechRide #6 Hur blir ett digitalt samhälle säkert?

Medverkande

  • Jonas Hallberg, Enhetschef för enheten för cyberförsvar på FOI.
  • Mikael Asplund, Biträdande professor vid Linköpings universitet. Forskar om säkerhet och pålitlighet för cyberfysiska system.

Programledare

Din guide genom denna tekniska djungel är programledaren Diana Saleh, en forskare från FOI och RISE som för närvarande doktorerar vid KTH, tillsammans med den mindre teknikinvigde Anders Hofvergård. Podden spelas in i Linköpings självkörande elektriska bussar som trafikerar Linköpings universitet.

Hur lyssnar jag?

Så var kan du lyssna på detta spännande avsnitt? Enkelt, där du vanligtvis hittar dina favoritpoddar eller på Spotify. Du kan också lyssna direkt här på sidan.

Upptäck framtiden med Linköping Science Park! Det här är TechRide 🚀🎙️
Dyk in i en fascinerande värld av tekniska framsteg och samhällsutveckling med vår nya podcastserie. Linköping Science Park tar dig med på en resa till framtiden och tillbaka. Sätt dig bekvämt i en självkörande buss och följ med oss mot framtiden.

Varje avsnitt tar dig genom olika teknikområden, tex cybersäkerhet, IoT, AI och bildanalys. Få en begriplig introduktion till tekniken och förstå hur den påverkar både samhället och dig. Möt våra nyfikna programledare och experter inom olika områden i varje avsnitt. Totalt kommer det att vara 6 avsnitt i den här säsongen.