Det händer mycket i vår region inom flygsektorn! Linköping är sedan länge känt som Flyghuvudstaden. Med företag som Saab, Beyond Gravity, Katla Aero, UMS Skeldar och många fler, finns ett tydligt ledarskap i framtidens flyg. Linköping är också initiativtagare och del i kluster Aerospace Cluster Sweden, som drivs tillsammans med Trollhättan och Kiruna. Sedan flera år tillbaka finns en flygledarutbildning vid Campus Norrköping. I Norrköping har även aktörer som Luftfartsverket och Transportstyrelsen sina huvudkontor. Förra året etablerade sig bolaget International Business Group i Norrköping. Bolaget har ambitionen att bli ledande i utvecklingen av att planera luftrummet, men också framtidens flygplats för autonomt flyg. Och häromdagen kom dessutom det glada beskedet att Norrköping valts ut som en av fyra platser för att etablera en Europisk innovationshub (EDIH) för infrastruktur för autonomt flyg.

Men, redan till hösten händer det fler spännande saker i vår region. Se till att kryssa vecka 40 i almanackan redan nu. Då kommer du nämligen kunna uppleva hela tre en live-sänd drönardemonstrationer i Linköping och Norrköping! De tre demonstrationerna är delar av pågående projekt som tar sig an olika utmaningar såsom den tekniska, industriella och kommersiella utvecklingen av obemannade flygplan och avancerad luftrörlighet. Bland annat kommer vi demonstrera Last Mile Transportation i kombination med föreslagna nya regelverk (U-Space), vi kommer via Flygningen kommer att demonstrera realtidsoperationer av DAA ombord på UMS Skeldar V-200 Vertical Takeoff and Landing (VTOL) RPAS, med direkta möten med inkräktare.  Slutligen kommer vi genom en unik intercityflygning med starta bredvid militärflygbasen i Linköping och langning på Norrköpings flygplats synliggöra utmaningarna med att etablera en U-rymdtjänst mellan två städer. Vid ankomsten till Norrköpings flygplats kommer besökarna också att få hälsa på drönaren Katla Aero. En flygkorridor mellan de två städerna kommer att aktiveras vid tidpunkten för flygningen som beräknas ta 20-25 minuter. KATLA kommer att flyga Beyond Visual Line of Sight (BVLOS) över en sträcka på cirka 60 km. De övergripande målen med demonstrationen är att utföra en snabb, säker och effektiv godstransport samtidigt som de operativa kraven för ett välfungerande regionalt UAM-system, korsar både kontrollerat och okontrollerat luftrum, demonstreras.

Vid sidan av de tre demonstrationerna; LMDS, SESAR DAA (ERICA PJ13) och CORUS-XUAM, kommer arrangörerna att bjuda på presentationer av projekten och vad de består av – målen och potentialen för U-space och Air Traffic Management (ATM) för den tekniska, industriella och kommersiella utvecklingen av obemannade flygplan och avancerad luftrörlighet.

Varmt välkomna till en vecka i framtidens tecken, en vecka du inte vill missa!

För vidare kontakt:
Test Arena Autonomous Airport with Last Mile Delivery Service (LMDS)
Catarina Lindholm SAAB
Catarina.Lindholm@saabgroup.com

European Detect & Avoid (DAA) Flight Demo (SESAR ERICA/PJ13)
Gunnar Frisk SAAB
Gunnar.frisk@saabgroup.com

Concept of operations – Extension for urban air mobility (CORUS – XUAM)
Billy Josefsson, Luftfartsverket
Billy.josefsson@lfv.se