För tredje året i rad har drygt 100 deltagare från hela landet gått en Utbildning i grundläggande cybersäkerhet under våren – ett initiativ från Linköpings universitet i samverkan med Sweden Secure Tech Hub, där Linköping Science Park är en av de ledande parterna. Genom fyra träffar, som genomfördes både fysiskt i Linköping och digitalt, har deltagarna fått konkreta verktyg och kunskaper för att hantera den växande utmaningen med cybersäkerhet.

 

Cybersäkerhetens samhällsdimension

Första och andra träffen fokuserade på cybersäkerhet i ett större samhällsperspektiv och viktiga förutsättningar. Mikael Asplund, biträdande professor i cybersäkerhet, introducerade deltagarna i ämnet genom en inblick i viktiga regelverk samt hur man kan arbeta förebyggande, inte bara för att minska risken att bli utsatt utan också för att hantera konsekvenserna om en attack inträffar.

Jenny Hallberg från Östergötlands Stadsmission var en av deltagarna. För henne är utbildningen ett viktigt steg i att lyfta säkerhetsfrågan inom civilsamhället:

“Det här var jättebra för oss. Civilsamhället är aldrig med i utlysningarna där man kan söka pengar för att stärka cybersäkerheten. Vi får ofta avslag eftersom vi inte är ett företag, utan en ideell förening. Genom att få delta i den här kursen får vi en chans att påbörja vårt säkerhetsarbete.”

David och Jenny sitter och samtalar med en annan kursdeltagare.

Från teori till handling

Den tredje träffen fokuserade på riskhantering och hur organisationer konkret kan börja arbeta med cybersäkerhet. Här diskuterades verktyg, checklistor och strategier för att komma igång. Deltagarna uppmuntrades att utgå från sina egna verksamheter.

“Jag ser fram emot att få göra något konkret. Att kunna använda företaget som exempel och utgå ifrån några tydliga action points”, sa David Westsson, VD för ett mjukvarubolag i Mjärdevi.

Kursen avslutades med fokus på människan i centrum av cybersäkerheten. Genom att lyfta riskmedvetenhet betonades att cybersäkerhet i grunden handlar om människor, beteenden och ansvar.

Ett tryggare digitalt Sverige

Utbildningen i grundläggande cybersäkerhet har visat att behovet av kunskap och praktisk vägledning är stort, men också att det finns en vilja att möta dessa utmaningar tillsammans.

Satsningen är ett steg i rätt riktning för ökad kompetens, samverkan och motståndskraft i hela Sverige. Cybersäkerhet är inte bara en IT-fråga, utan en gemensam angelägenhet för hela samhället.

 

Vill du veta mer om hur Linköping Science Park arbetar med cybersäkerhet i regionen?

Genom vårt cybersäkerhetskluster Cyberly samlar vi aktörer som vill vara med och bygga ett tryggare digitalt samhälle. Läs mer om våra aktiviteter och hur du kan bli en del av arbetet.