Hej!

Mitt namn är Kristina Stigsson, jag är sjutton år och kommer ifrån Markaryd i södra Småland (typ Skåne, men ändå inte). Jag går mitt andra år på naturvetenskapsprogrammet och har fått den fantastiska äran att få spendera min praktikvecka på Linköping Science Park. Detta är extra roligt då jag funderar på en framtid inom tech-branschen.

Veckan började med att jag satte mig på bussen mot Mjärdevi. Med fjärilar i magen mötte jag upp Anna som skulle vara min handledare under veckan. Efter en kort genomgång gick vi över till Creactive där vi deltog i det veckoliga måndagsmötet. Mötet var inspirerande och intressant, trots att jag inte riktigt hängde med på allt…. Förmiddagen passerade snabbt förbi och efter lunch bestämde sig några i gruppen för att ta en promenad. Vi gick runt på området i Mjärdevi och jag fick höra lite mer om vilka företag som befinner sig i Science Parken. Eftermiddagen spenderades delvis genom att springa runt och leta efter en borttappad dator med Anna och delvis att sortera förrådet borta på Creactive med Hugo. (Måste bara säga att jag blev lite förvånad av hur mycket man generellt rör på sig, hade föreställt mig ett mer stilla sittande 8-16 jobb, men blev positivt överraskad.)

På tisdagen så var Anna hemma och vabbade, istället fick jag försöka hänga med Daniels tempo. Dagen började med ett möte om Swedish Scaleup som är ett projekt som hjälper små företag, ofta före detta inkubators-företag, att komma igång med sin tillväxt. Mötet var väldigt intressant och jag fick mer förståelse hur Science Parken arbetar och hur mycket engagemang de lägger på att hjälpa företag på olika nivåer att nå sin fulla kapacitet. Efter mötet fick vi springa till universitetet där invigningen av två självkörande bussar ägde rum. Där fick jag även chansen att åka i en och det var minst sagt en upplevelse.

Onsdagen började med ett möte med Hugo där han presenterade parken mer grundligt för mig. Han gick igenom de olika företagen som sitter här och vilka projekt själva Science Parken arbetar med. Efter genomgången så samlades personalen för ett extrainsatt krismöte om hur man ska agera kring Corona. (Just denna vecka började coronaviruset slå igenom i Sverige och resten av Europa. Detta påverkade veckan en del då många events blev inställda och mångas arbetssätt förändrades.) På eftermiddagen hade Anna fixat ett studiebesök för mig på Axis. Besöket var både väldigt intressant och roligt och de gjorde mig ännu mer intresserad av att jobba inom tech-branschen. Innan jag cyklade hem hann vi även spela några matcher av Mario Kart (kanske inte min största talang i livet, men de var väldigt roligt i alla fall.)

Under torsdagen började dagen lite tidigare än vanligt då det var ett frukostmöte som handlade om mångfald i företag borta på Creactive. Innan lunch hann vi även besöka universitetet där Anna spelade in en podd för att inspirera utländska akademiker att komma in i företagen och på så sätt både öka mångfalden bland företagen men även lösa den stora kompetensbristen som många företag utsätts för. Efter lunch så intervjuade vi även ett företag om hur de ser på att ta in kompetens från utlandet. I slutet av dagen fick jag även chansen att sitta med i Science Parkens styrelsemöte, där bland annat Anna och Hugo medverkade.

Under fredag var Anna hemma och vabbade då hennes barn fortfarande var sjuka. Istället för att följa med henne satt jag på morgonen med i ett Skypemöte om hur regionen och andra samarbetsparters kan hjälpa till att locka utländska företag till Linköping och även hur arbetet mellan svenska och internationella företag ser ut i dagsläget. Innan dagen var slut, och jag var tvungen att bege mig mot resecentrum för att ta tåget hem till Småland, så hade gruppen köpt en tårta som vi åt medan vi pratade om hur veckan hade gått. Detta var väldigt trevligt och uppskattat från min sida.

För att sammanfatta så har veckan verkligen inte varit som jag först föreställde mig, utan jag har blivit positivt överraskad. Jag har fått träffa många inspirerande människor som har gett mig en ny inblick av hur arbetslivet ser ut. Veckan har även hjälpt mig att inse att jag verkligen vill utbilda mig till dataingenjör och vilka stora möjligheter det finns inom branschen. Att dagligen vara omringad och vara med i utvecklingen av nya innovationer som inte bara är coola utan också hjälper människor i deras vardag är verkligen något som jag efter denna vecka kommer sträva efter när jag väljer jobb i framtiden. Veckan har även gett mig en insikt att ens utbildning inte behöver vara livsavgörande för vad man arbeta med, utan att man kan anpassa sitt yrke under tidens gång.

Om det är någon annan som funderar över att göra sin praktik på Linköping Science Park skulle jag till 100% rekommendera det. Man får möjlighet att se flera olika exceptionella företag, förstå hur processen bakom företaget fungerar och samtidigt spendera tid med energifulla, snälla och inspirerande människor.

Till slut vill jag bara tacka Anna och resten av medarbetarna på Science Parken för all den tid och evenemang ni har lagt ner på mig denna vecka. Ni alla är verkligen inspirerande och jag är tacksam för att fått denna möjlighet.

/Kristina Stigsson