Het Startupregion

Vi börjar vänja oss vid att den regionala startup-scenen röner allt mer uppmärksamhet nationellt och internationellt. Våra bolag håller inte bara hög teknikhöjd, de lyckas också etablera sig på en global marknad med affärsmässigt intressanta erbjudanden – i högre fart och med förhöjd frekvens.

AMRA har nyligen uppmärksammats då de under december kammade hem vinsten i DI Startup tour, och under början av året då de offentliggjorde en ny investerarrunda på 80 MSEK från investmentbolag som Pfizer, Noovo Nordisk och Industrifonden. Microsofts uppköp av LEAD-alumnen Donya Labs skedde i början av året, och bolag som XM Reality och Indentive planerar att gå på börsen medan Wematter finansierar upp verksamheten med externt kapital kombinerat med lån.

I början av februari gjorde 33-listan sitt årliga stopp i Linköping, som första ort på årets 10-årsjubilerande turné. Pitchade gjorde Linköpingsbolaget Linkura liksom Norrköpingsbolagen Voysys och Epishine. Vinsten, och därmed den första av de 33-platserna på årets lista, knep Epishine. Bolaget utvecklar och producerar organiska solceller, och sitter hos den regionala inkubatorn LEAD.

“Linköping är väl positionerat i tiden för att producera potentiella miljard-startups. Många områden där vi är starka är de som har störst potential i världen just nu: visualisering, 3D, IoT och bildanalys”, säger Michael Höglund, startup-ansvarig på Science Park Mjärdevi.

Sedan starten på 33-listan har Linköping haft en bra närvaro på 33-listan. Inte mindre än 20 bolag har varit placerade på listan under åren. När listan firar 10-årsjubileum, vill vi uppmärksamma bolagen som knipit placeringar under årens lopp. 

”Man skulle kunna säga att vår region har varit överrepresenterade på 33-listan genom åren, där vissa år 5 av 33 bolag har kommit från regionen och också har suttit på LEAD. Linköping är starkt när det gäller att skapa kunskapsintensiva bolag inom en rad områden och det finns en stark historik av entreprenörskap vilket också skapar förutsättningar för nya startups. Vi på LEAD känner oss stolta att vi har haft möjligheten att arbeta med Sveriges hetaste entreprenörer och deras bolag, och kunnat bidra i deras utveckling” säger Martina Hegestig i inkubatorn LEAD

Under våren arrangerar Linköping startups flera träffar. Ta chansen att träffa andra som arbetar i Startups, träffa intressanta personer och få fylla på med idéer och kunskap om hur du driver ditt företag vidare.

Träffar med Linköping Startups meetup

  • 16 mars – Growth Lead Generation & Sales med Elia Mörling
  • 20 april – Finansieringsalternativ med bla XM Reality, Intuitive Aerial, Impact Coatings, och Almi Invest
  • 10 maj – Hypade teknologier.Om AI, chatbots, ML, Computer Vision
  • 7 juni – VC-panel med bla Jenny Jansson

Linköpingsföretag på 33-listan genom åren