För Sofia Lundqvist har arbetslivet tagit flera tvära kast i jakten på nya utmaningar. Med ett genuint intresse för människor, expertkunskap inom relationsbyggande och mångårig erfarenhet av IT-säkerhet i bagaget har hon nu hittat hit till oss. Vi välkomnar Linköping Science Parks nya projektledare inom cybersäkerhet!

Ibland händer rätt sak vid rätt tillfälle. Innan sommaren sökte Sofia efter ett nytt steg i arbetslivet och träffade därför en affärsbekant på lunch för att diskutera olika möjligheter.

Mitt under lunchen så ropade han ut: Ja nu vet jag, det här ska du söka!

Han syftade till den nya satsningen kring cybersäkerhet som behövde en projektledare, en perfekt matchning kan man säga.

Jag fortfarande i nykärfasen, här finns så mycket möjligheter med både spännande bolag att arbeta med och härligt gäng i parken, säger Sofia leende när hon pratar om sin nya arbetsplats. 

I sin roll kommer Sofia driva ett helt nytt projekt kring cybersäkerhet med syfte att öka medvetenheten och kunskapsnivån inom Cyber Security. Målgruppen är SME bolag inom avancerade teknik.

Skapar ny utbildning

Sofias första insats är att koordinera framtagandet av utbildningsserien vid fem tillfällen inom cybersäkerhet med start i september.

Vi riktar oss till techbolag där målgruppen är styrelse och ledningsgrupp. Den långsiktiga planen är att IT säkerhet blir en del av den affärsmässiga processen i bolagen. Skapa rätt förutsättningar med möjlighet att växa och skapa beredskap mot Cyberhot, berättar Sofia. 

IT-branschen är i en förflyttning som kräver ett nytt sätt att prata om säkerhet, både inom företagen och utåt. Det är inte längre bara IT-chefen som berörs av tekniken utan det är hela verksamheten. Just därför tycker jag det är så viktigt och spännande, fortsätter hon.

Just nu arbetar Sofia med att kartlägga behovet hos de företag som är intresserade av att öka sin kompetens inom cybersäkerhet. Det gäller att förväntningar och utförande “lirar ihop” som Sofia själv uttrycker det. 

Vi har även precis tillsatt en fantastisk Advisory Board med en bredd av representerade branscher och kompetens inom Regionen. Jag är genuint intresserad av människor och företag och har i mitt yrkesliv sett hur många olika företag kämpar med samma utmaningar och problematik, trots att de tillhör olika branscher. Där är jag bra på att se helheten och skapa möjligheter för olika företag att dra nytta av varandras kunskap. 

Vad ska jag bli när jag blir stor?

Sofias yrkesbana började inom service där hon arbetade både inom handel och restaurang. År 2006 gjorde hon ett avbrott genom en flytt till Beijing där hon stannade i två år. Avbrottet från vardagen fick henne att fundera på att byta bana.

Distans ifrån vardagen och mötet med en helt ny värld fick mig att reflektera över framtiden.

Sagt och gjort, när Sofia var tillbaka i Linköping sökte hon in på Affärshögskolan för att utbilda sig till affärsutvecklare och företagssäljare. Därifrån började en yrkesbana inom försäljning och marknad och Sofia jobbade sig upp till en chefsposition. För sex år sedan var det dags för ännu ett hopp i karriären när Sofia kastade sig in i IT-branschen.

Jag gick från att kunna prata om mitt jobb utan och innan till att inte ha koll på något. Men jag var redo för något nytt och utvecklande. Jag gillar utmaningar!

Och nu är det alltså dags för nästa utmaning, här på Linköping Science Park. Varmt välkommen Sofia!