När Linköping Science Park och Skill för 11e året i rad skulle arrangera Code Summer Camp, kom de via klustret Cyberly i kontakt med Tryggare Sverige och deras initiativ Hackshield – spelet där barnen blir en aktiv agent i kampen mot cyberbrott.

Stiftelsen Tryggare Sverige arbetar med en rad olika brottsförebyggande, trygghetsskapande åtgärder i allt från skola och näringsliv till fritid. Som en del av deras arbete togs det nederländska spelet HackShield till Sverige år 2023. 

Vi såg att det fanns en växande brottslighet och otrygghet som började migrera in i digitala miljöer. Varken vi eller polisen hade en specifik åtgärd. Så vi regionaliserade och lokaliserade initiativet och har sedan dess börjat arbeta med spelet i flera kommuner”

Per-Albin Johansson, projektledare för stiftelsen Tryggare Sveriges arbete i digitala miljöer. 

 

HackShield är ett gratis spel för barn i åldrarna åtta till tolv år. Spelet består av två komponenter, HackShield och HackShield i klassen. 

Per-Albin spelar Hackshield i klassen på storskärm i en föreläsningssal

Per-Albin spelar Hackshield i klassen tillsammans med barnen.

  • HackShield är pusselbaserat och barnen får lösa olika utmaningar, de utmanas i att alltid tänka ett steg i förväg och att vara kritisk. På så sätt tjänar man poäng som kan användas för att låsa upp olika saker till sin karaktär. Barnen kan både få poäng i spelet, men även för saker de gör i den fysiska miljön. Exempelvis lär de sig om nätfiske i spelet och sedan delar med sig av kunskapen till sin omgivning, på så sätt blir barnen en ambassadör för cybersäkerhet. 
  • HackShield i klassen är ett lärarlett format där läraren spelar på storskärm i klassrummet och eleverna deltar. Det är karaktärerna i spelet som håller i lektionen och de utsätts för situationer som visar barnen vad som händer beroende på de val man gör online. Tillsammans får de diskutera och reflektera kring det som händer.

 

Många initiativ på marknaden inriktar sig på tonåringar, men i den åldern så har vissa beteendemönster och attityder redan tagit fasta. Man kanske inte värderar data på ett ansvarsfullt sätt och ser inte allvaret i det man gör på internet. Vi vill genom HackShield vara proaktiva och arbeta med dem som kommer att bli framtiden, berättar Per-Albin. 

Deltagarna på årets Code Summer Camp fick testa på Hackshield och det blev väldigt uppskattat, framförallt det faktum att man kunde lära sig och få spela spel samtidigt. 

Det har gått fantastiskt bra och barnen är väldigt klipska för att vara så unga. Även fast de inte använder ett vuxet lexikon när de beskriver saker så förstår de väldigt mycket. Man ska absolut inte tala ner till dem, de vet redan väldigt mycket om internet, berättar Per-Albin efter en genomgång av HackShield i klassen. 

Tryggare Sverige vill att barnen ska lära sig att internet är en fantastisk plats. Spelet är inte till för att skrämma bort någon, utan det ska visa barnen att om man använder internet på ett ansvarsfullt sätt så kan man låsa upp hela världen. Däremot om någonting händer på nätet så ska unga veta vart de kan vända sig och ha tillit till vuxenvärlden. Målet med initiativ likt HackShield är att avstigmatisera och avdramatisera det som händer på nätet. Genom att jobba med det i skolan och hemmet skapas en samhällsbaserad inlärningsprocess där barnen ses som kunskapsbärare. Man pratar inte om, utan med barnen för att använda deras intressen och erfarenheter för att råda bot på en växande otrygghet och osäkerhet på nätet. 

 

Är du intresserad av att veta mer hur vi jobbar med cybersäkerhet på Linköping Science Park?

Utforska vårt cybersäkerhetskluster Cyberly