Kan man kalla ett batteri hållbart om det innehåller miljöfarliga metaller och kemikalier? Det tycker inte teamet på Norrköpingsföretaget Ligna Energy som utmanar energimarknaden med batterier tillverkade av en restprodukt från pappersframställning. Bolaget, som är nya medlemmar i IoT World, letar nu efter samarbetspartners och större kundprojekt för att hitta fler skarpa användningsområden för sina produkter. 

– Vi har egentligen inga konkurrenter som på riktigt skapar gröna batterier, såsom vi gör. De batterier på marknaden som idag beskriver sig som hållbara innehåller allt som oftast tungmetaller och miljöfarliga kemikalier, något som vi anser inte går ihop med den gröna profilen, säger John Söderström, Marketing and Sales Director på Ligna Energy.

Ligna Energys batterilösning är tillverkad av material som är både billigt och miljövänligt. En huvudingrediens är lignin (som gett företaget sitt namn), en restprodukt från papperstillverkning.

– Vi behöver inte ens fälla nya träd för att skapa våra produkter, utan använder oss av material som redan finns. En lösning som är världsunik och helt grön! berättar Peter Ringstad, VD för Ligna Energy. 

Peter har varit med från starten av Ligna Energy, när det 2018 gick från forskningsprojekt till bolag. Materialteknologin som då fanns var ett resultat av forskningsprojekt från Laboratory of Organic Electronics vid Linköpings universitet. 

– Mitt uppdrag var att ta projektet från ett materialsystem i labbmiljö till en kommersiell produkt. Något som går att producera, sälja och skala upp, berättar Peter.

Ligna Energy

“kan till och med att tugga på dem”

Under åren har Ligna Energys team växt och flera produkttyper har tillverkats och utvärderats. Det som alltid varit bestående är materialkompositionen och att produkterna har tillverkats genom tryckteknik. Produkterna är inriktade för både hemmabruk likväl som batterisystem i till exempel sol och vindparker.

– Idag har vi en produkt som är säker och producerbar. Ligna Energy är redo att förse världen med en hållbar och skalbar lösning för energilagring. Produkterna är underhållsfria, enkla att sopsortera och så pass säkra att du till och med kan tugga på dem, säger Peter.

Ligna energy

Perfekta för IoT-system

En variant av Ligna Energys batterier är tunna och platta vilket ter sig perfekt för olika typer av IoT-applikationer. 

– Deras form gör dem enkla att applicera i små enheter, ofta tillsammans med  energiskördare och/eller displayer. De kan till exempel driva en sensornod som är uppkopplad mot en IoT-lösning, berättar Peter. 

Lösningen är testad både i egna demonstratörer och tillsammans med kunder. Men Ligna Energy vill gärna göra fler tester tillsammans med kunder.

– Vi vill ha ännu mer feedback och gärna testa användning i större volymer. Vi samarbetar gärna med andra kreativa bolag med idéer för våra energilösningar, både små och stora, säger Peter och John fyller i.

– Vi är även intresserade av andra marknader. Just nu jobbar vi främst med fastighetsbranschen och digitalisering inom jordbruket. Vi jobbar gärna med partners inom dessa men är öppna för andra passande volymsapplikationer.