Linköpingsdrakarna intog återigen sina platser i Spektrum i Ebbepark när fem förväntansfulla bolag klev upp på scen. Med varsin unik idé för att minska klimatavtrycket var de redo att övertyga årets drakar i Linköpings draknäste.
Linköpings draknäste ger mindre bolag chansen att pitcha idéer för att minska stadens klimatavtryck – allt från smarta tjänster till produkter som exempelvis förbättrar luftkvalitet eller styr trafiken i city.
“Linköpings draknäste med staden som testbädd, är en viktig satsning för att ge innovativa bolag möjligheten att testa, verifiera och utveckla sina lösningar i verkliga miljöer tillsammans med våra kommunala bolag,” förklarar Mikael Sanfridson (S), borgmästare Linköpings kommun.
Deltagarna presenterar sina idéer för fem drakar från de kommunalägda bolagen i Linköping: Sankt Kors, Lejonfastigheter, Stångåstaden, RISE och Tekniska verken. Vinner idén drakarnas gillande kan de söka en testbäddscheck värd 20 000 SEK som delas ut av Linköpings kommun.
“Pitchdagen förenklar processen att ansöka, eftersom idén automatiskt förankras hos de kommunala bolagen, vilket är ett av ansökningskraven,” berättar Sara Malmgren, hållbarhetschef och processledare på Sankt Kors och en av årets drakar.
Pitchande bolag:
- Lalaimpact
- Ajaxon Consulting
- Amrox
- Buildility
- Sensative
För att beviljas en testbäddscheck krävs att testerna utförs i Linköping – ändå lockades bolag från hela landet att vara med. Exempelvis Lalaimpact från Lund, som vill testa sin AI-baserade plattform för hållbarhetsredovisning:
“Den här dagen överträffade mina förväntningar och jag är glad över att alla drakar verkligen kommer från branschen och vi har fått mycket värdefull feedback som behövs för att kunna utvecklas. Det här var ett bra tillfälle att bredda sitt nätverk i Linköping,” berättar WJ Yang på Lalaimpact.
WJ Yang pitchade för Lalaimpact.Christian Bokström Fröjd pitchade för Sensative och presenterade en smart, uppkopplad blomlåda som drivs av solceller och självbevattning med sensorer. Han rekommenderar fler att ta tillvara på sådana här möjligheter:
“Har du en idé – stor eller liten – så är det här ett perfekt tillfälle att testa den och få feedback från proffs. Jag visste knappt att det här ens fanns innan, men det är verkligen något jag tycker fler borde upptäcka och ta chansen att vara med i.”
- Christian Bokström Fröjd, Sensative presenterade sin smarta uppkopplade blomlåda.
- Inför pitchen fick Amrox stöd från bland annat Linköpingsbolaget Prodelox som stöttat med design och hård-och mjukvaruutveckling. På bild: Valdemar Kranz från Amrox.
Att arrangera dessa typer av pitchdagar för att dela ut testbäddscheckar och rikta strålkastarljuset på de nydanande idéerna som kan bidra till att minska klimavtrycket skapar dels nytta för näringslivet, men även på ett större, nationellt plan. Linköpings draknäste möjliggörs av projektet Klimatneutrala Linköping 2030 och Viable Cities där Linköping är en av 48 svenska städer vars mål är att samverka för att öka takten i klimatomställningen.
“Testbäddscheckarna är ett viktigt verktyg för att omsätta våra hållbarhetsambitioner i praktiken. Förutom att stödja nya idéer handlar det också om att arbeta aktivt för en mer hållbar stad genom konkreta samarbeten som driver utvecklingen framåt. Då stärker vi både innovationskraften och hållbarhetsarbetet i Linköping,” säger Mikael Sanfridson.
Vad händer efter pitchdagen?
“Nu ska drakarna prata ihop sig med de pitchande bolagen de uttryckte intresse för. Sedan ansöker bolaget om en testbäddscheck. Blir den beviljad är det dags att börja testa i den miljön man kommit överens om. Det kan till exempel handla om att en drake låter någon testa sin lösning i några av sina lokaler,” berättar Ulrika Johansson, projektledare på Linköping Science Park för testbäddscheckarna.