Pontus Lindström, Företagarna, Robert Wallin, Företagarna, Joanna Sjölander, Cyberly och Ludvig Oldmark, UCS Cyber Security

Den 11 oktober anordnade Cyberly en Cyberdag tillsammans med branschorganisationen Företagarna på Goto 10

Deltagarna var medlemmar i Företagarna och Cyberly. Under förmiddagen fick de lyssna på flera olika talare som berättade om olika typer av cyberbrott som kan drabba företagare och även hur man ska undvika att bli drabbad. Robert Wallin inledde med att välkomna deltagarna och presentera Företagarnas organisation. Därefter talade Pontus Lindström, Företagarna, om hur företagare ska agera om de drabbas. Pontus tryckte på om vikten av att bestrida bluffakturor eftersom det är viktigt att rapportera kring denna typ av brott.

– Två viktiga saker att tänka på är att aldrig någonsin logga in på bank-id på uppmaning av någon annan. Vi måste också våga prata om brott vi utsatts för och inte känna någon skam i det, säger Pontus.

Trender och nya hot inom cybersäkerhet

Ludvig Oldmark från UCS Cyber Security, berättade om trender och nya hot på nätet. Exempelvis ransomware as a service, AI-styrda attacker, leverantörskedja av attacker och malware, med mera. Han delade med sig av sina bästa tips till företagarna för att inte riskera att viktig information hamnar i fel händer

– Istället för att skicka säkerhetsinformation, gå och prata med personen istället. Måste det skickas via mail, använd en tredjepartsapplikation för säkra meddelanden, säger Ludvig.

Ludvig pratade också om lösenordshantering och att använda olika lösenord för privat bruk och i ditt företag. Det är också bra att ha tvåfaktorisering eller till och med multifaktorisering.

Förebygga brott 

Avslutningsvis fick företagarna en rapport från Lotta Mauritzon från Polisen. Lotta berättade om vilka typer av brott som företagarna anmäler, vilket främst är bedrägeri via mail, fakturabedrägeri, identitetsbedrägeri och kortbedrägeri.

– År 2023 attackerar man mer den enskilda individen, via social manipulation, the art of human hacking, övertygar någon att göra något som de annars inte skulle göra. Därför är utbildning i den egna organisationen otroligt viktigt.

Lotta tryckte också på vikten av att anmäla de brott vi utsätts för, men hon är också medveten om att Polisens rapporteringsnummer, 114 14, har långa väntetider.

– Anser man att brotten är ett försök och går att benämna som ett tips, så kan man alltid lämna det via Polisens hemsida.

Dagen avrundades med lunch och de deltagande företagarna bytte ivrigt erfarenheter kring de olika ämnena som lyfts upp under dagen.

Vill du veta mer om Cyberly? Besök cyberly.nu

Ladda ner presentation från Pontus Lindström

Ladda ner presentation från UCS Cyber Security