Hur får man fler gymnasieelever intresserade av AI och cybersäkerhet? Man besöker dem! Linköping Science Park anordnade en inspirerande presentation för eleverna på Klara Teoretiska Gymnasium i Linköping, med fokus på just AI och cybersäkerhet. Evenemanget, som hölls i skolans lokaler, riktade sig till naturvetenskapselever i årskurs 1-3 och bjöd på en spännande agenda med engagerade talare.

Presentatörer för dagen var:

  • Joanna Sjölander, Klusterledare Cyberly
  • Sara Karlsson från AI Sweden, East Region
  • Isak Horvath, student vid LiU samt ordförande, LiTHe Hax
  • Elliot Gestrin, doktorand vid LiU, vice ordförande FIA Robotics studentförening

Cyebersäkerhet

Joanna Sjölander och Isak Horvath inledde med att presentera olika aspekter av cybersäkerhet. Isak delade sin resa från spelprogrammering till att bli en expert inom cybersäkerhet, med en spännande berättelse om hur han som gymnasieelev började programmera och hacka. Han förklarade olika typer av hackerattacker som SQL Injection, Phishing och Ransomware och betonade vikten av etisk hacking och skillnaden mellan “White Hat” och “Black Hat” hacking.

Inblick i Isak Horvaths väg inom cybersäkerhet

Isak Horvath, student i mjukvaruteknik vid LiU, berättade om sin väg till cybersäkerhet. Från att ha börjat programmera mods för Minecraft till att hacka NFC-taggar på gymnasiet, har Isaks resa varit fylld av upptäckter och utmaningar. Han betonade vikten av att förstå både lagliga och olagliga aspekter av hacking och tipsade om kurser och studentföreningar på LiU som fokuserar på cybersäkerhet.

Isak Horvath studerar mjukvaruteknik vid LiU och berättade hur allting började med Minecraft.

AI

Sara Karlsson inledde AI-delen av presentationen följt av Elliot Gestrin som delade sin resa inom AI. Elliot beskrev sin fascination för neurala nätverk och förstärkningsinlärning, samt hur hans intresse för AI växte under hans studietid vid LiU. Han förklarade också avancerade koncept som diffusionmodeller och deras användning inom bildgenerering från text.

Elliot Gestrin, doktorand vid LiU berätta om varför han valde AI-spåret.

AI-Resan med Elliot Gestrin

Elliot Gestrin, doktorand vid LiU, delade sin passion för AI och forskning. Han beskrev hur han som ung fascinerades av AI:s potential och började sin resa genom att studera teknisk fysik och elektroteknik. Han avslutade med att ge tips om universitetsprogram och studentföreningar som kan vara av intresse för de som vill fördjupa sig inom AI och teknik.

Evenemanget gav eleverna på Klara Teoretiska Gymnasium en värdefull inblick i både cybersäkerhet och AI. Genom att dela sina personliga resor och erfarenheter hoppas vi att vi inspirerade eleverna att utforska dessa spännande områden vidare – och kanske några av dessa gymnasieelever blir framtida studenter och forskare vid LiU.

 

Läs mer om Linköping Science Parks arbete med AI Sweden

Kontaktperson: Sara Karlsson, Ecosystem & Partner Manager AI Sweden, East regions, sara.b.karlsson@linkopingsciencepark.se, 072-406 80 52

Läs mer om Cyberly Kluster

Kontaktperson: Joanna Sjölander, Cluster Leader, joanna.sjolander@linkopingsciencepark.se, 072-533 70 61